Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Србије п Аустро-Угарске 1882. 181

Имам само да напоменем, да повластице означене у тачкама 1. 9. и 5. уживају само становници зоне пограничне области, а у пограничну се област рачуна појас погранични који непрелази 10 километара од заједничка границе у ширину. По томе ђумрупи ће од оног, који извесне предмете донесе па захте да се тим повластицама користи, тражити уверење његове надлежне полицијске власти за доказ да је он становник истога места из кога се издаје; даље, да то место од заједничке границе не лежи даље од 10 километара и најпосле да су предмети непосредно из истог места донесени. Ако се такво уверење поднесе, ђумруци ће онда пропуштати предмете именоване у одељку [. прилога Б у тачкама 1. 3.и 5. без царине.

Изузетно без уверења могу се слободно од царине пропуштати само ситнице којима вредност у скупу не би премашала, и то: у Београду 20, у осталим местима 10 динара, па и то само онда ако ђумрук има свога сопственог уверења да су оне донесене из предела који од заједничке границе не лежи даље од 10 километара и да је онај. који их је донео становник тога предела. У свакоме случају он ће у ситничкој књизи бележити предео или место из кога су ситнице донесене.

Поднесено уверење ваља прикључити дотичној декларацији, ако се еспап према количини или вредности његовој мора декларацијом пријавити: ако је ситница, онда ће се прикључити „битничкој књизи“.

| 4.

Џутничке ствари и остали предмети, који

се спомињу у прилогу Б у ШЏ. одељку у тачкама

1. 2. 3. 4. не само да се неће подвргавати на-