Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

49. Крчмарина 1882. 265

Распис царинарама на Дрини, Сави и Дунаву, о поступку са вином, које се превози из једног места Србије у друго опет место Србије.

За извршење чл. 15. правила и упуства закона о крчмарини, (стр. 48, „Гласник Мин. Финанепје“ од 1882 године),/) ђумруци су дужни да пазе, да на пиће, које подлежи наплати крчмарине, а које се међу тим водом пренаша из једног у друго место Србије, да на сваком сасуду буде прилепљена крчмаринска марка, или док ове не буду готове, по измени чл. 2. истих правила“) (стр. 81, „Гласника“), да буду прилелљене признанице одговарајуће вредности наплаћене крчмарине, за знак, да је на то пиће наплаћена крчмаринска такса.

(во и овако треба радити онда, чим дођу на ђумрук, код кога се оглашују за провоз сасуди, у којима је пиће и на које је наплаћена крчмарина. А ако крчмарина није наплаћена, ђумрук је дужан, да је сам наплати по упуствима правила, која су за извршење полицијске власти прописана.

Ових наређења у течају вршења овог закона, многи ђумруци нису се придрживали или за то, што са наплаћеним сумама нису знали, како им ваља поступати, или пак за то, што им није изречно било казано, да су ђумруци дужни, да и ову наплату на земаљско пиће извршују.

12) Штампана у овом Зборнику на стр, 124— 185.