Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

2606 49. Крчмарина 1882.

Да би се избегле сваке могуће зле послеДице по интерес државне касе и ова сачувала од штете; да би се закон о крчмарини што строжије, а при том и лашше извршавао, препоручујем свима ђумруцима на Сави, Дрини n Дунаву, да у појављеним приликама поступају овако:

1. Сва пића, која подлеже паплати крчмарине, и која се код ђумрука пријаве за провоз из једног у друго место Србије, треба подврћи ревизији и уверити се: је ли на то пиће нашлаћена крчмарина ) па ако је наплаћена, онда у декларацији, по којој се она имају огласити за провоз, да и то назначе. То ваља назначити и у дупликату декларације, који се шаље упућеном ђумруку, као и у тескери.

Но ако крчмарина није наплаћена, ако би је дакле ималац пића хтео платити ђумруку, код кога пиће оглашује за провоз — ђумруци су дужни, да у том елучају изврше цео онај ред послова, који су прописани за извршне (полицијоке) власти; па да крчмарину и наплате, назначив у декларацији тачно стање нађеног пића и суму разрезане и наплаћене крчмарине. Дупликат декларације а тако и тескера, ваља да буду равни у свима написима оригиналној декларацији.

Џ. Новац, који су у име ово наплати, ђумруци ће показивати у приход у оној истој књизи (одлазећег српског провоза), у којој показују и приходе од узгредних и других такса за еспапе српског провоза. Не треба их дакле предавати каси особеним рефератом, а још мање као ванредни приход ђумручки.

II. Као што је у првој тачки овога расшиса казано, то и овом тачком строго препоручујем ђумруцима, да наплату крчмарине извршују само они ђумруци, код којих се пиће

#

Male вена ари