Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Ур У а а Г

Србије и Аустро-Угарске 1552. 55

службе, како у стојећој војсци тако у милицији и народној војсци. Тако исто Оиће слободни од сваке обавезне званичне елужбе, судске, административне или општинске, од примања војника, на стан, од сваког ратног намета, од сваке реквизиције или војне послуге, ма каква она била, изузевши међу им терете који су скопчани е имањем или најмом непокретних добара, а тако и услуге или реквизиције војне којима су подложни еви држављани који су имаоци или закупци непокретних добара.

Они неће моћи бити подвргнути ни лично нити у погледу покретних или непокретних добара својих, другим дужностима, ограничењима, таксама или порезама осим оних, којима ће бити подложни и сами држављани.

Члан ТУ.

Фабриканти или трговци једне стране уговорнице, који путују илп који своје калфе, агенте, путнике или ма какве преставнике шаљу да путују по земљишту друге стране ради куповине или прибирања наруџбина, било то с угледима или без њих, а тако и у ошште кад путују у интересу трговинских или индустријских послова својих, неће моћи бпти тога Пи вргнути ни под коју даљу дажбину пли порезу, у колико докажу исправом издатом по зормулару под ТУ. да је кућа за рачун које путују платила у својој земљи данке и дажбине прописане за вршење трговине и индустрије њихове

(С поданицима страна уговорница, кад иду из једне земље у другу на вашаре и тргове, те да тлу тргују и производе своје продају, поступаће се узајамно онако исто као и са држављанима.

ЗБОРНИК ФИНАНСИЈСКИ 5