Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Србије п Аустро-Угарске 1582. 95

време провоза морају стоваривати, смештати или наново товарити.

(вака страна уговорница може при извозу извесних производа, враћати само царине и дажбине које су наплаћене на те производе или на сировине из којих су Фабриковани. У томе враћању не може бити никакве премије на извоз.

Но може се враћати царина при извозу еспапа који су прешли у слободан промет.

Члан МЈЛЕ.

Еспапи пореклом аустријски или угарски плаћа ће, кад се уносе у Србију, дарине које су одређене у прилогу А и уживаће слободије од царине које су ту изложене.

Ако би се у Србији, услед закона или уговора закључених е којом трећом државом, применио на увозне еспапе други који поступак царинеки, или заведе друкчије царине од ових што су углављене у прилогу А, увозник еспапа пореклом аустријских или угарских може слободно бирати између ових што су углављене у прилогу А.

У сваком случају увозник је слободан да по вољи бира између ових разних поступака и царина, и у томе не може бити спречен ни непосредно ни посредно.

Са свима еспапима пореклом ерпеким поступаће се, при уласку њиховом у монаркију аустро-угарску, по мери народа највише повлашћеног. Да би се на заједничкој граници олакшао узајамни промет еспапа и предмета који, из слоОодног промета са земљишта једне стране уговорнице, прелазе на земљиште друге стране, у-

о:

о