Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

У пати <.

Србије и Аустро-угарске ром, 5

Yo or 1582. 81

9. стока која се из једне земље води на пијаце друге земље, па се непродата враћа; 8, предмети који су намењени да се оправе,

али тако да се тиме не измени у суштини њихова природа | њихово име у трговини,

4. обележени п употребљавани џакови, а тако п бурад која се увозе у једну земљу да се напуне или испразне па се враћају пуна или празна ;

све ово према одредбама које важе за народ највише овлашћен.

Члан Х.

Ако ве у области једне стране уговорнице, у целој земљи или само у неком ужем кругу њеном, било за рачун државе, било за рачун које отштине или које корпорапије, наплаћује каква унутрашња дажбина на производњу, Фабрикацију, или потрошњу неког артикла, тај артикао, кад се увезе из области друге стране уговорнице, може се, у тој земљи или у том округу, оптеретити само једнаком, а не ни вишом ни теретнијом дажбином.

Не могу се наплаћивати друге дажбине или додаци дажбинеки нити икакве таксе у случају кад се у тој земљи или у том округу, артикли исте прпроде не производе пли истим таксама не терете.

Но, по лпзузетку, може се наплаћивати, у тдекојим варошима или ужим круговима, акциза на потрошњу пића и хране, Фуражи (сточне хране), горива п материјала за осветљење, а тако и на грађу, и онда кад се ови артикли не производе у рејону где се наплаћује акциза (види додата: у закључном протоколу).