Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Србије и

Аустро-Угарске прилог Б. 1552. 509

3. цигља : пи. мекиње, хлепчићи од репице и други остатци од исцеђеног и куваног воћа и од зејти-

њавог семења ; ј, биљни пепео или пепео од каменог угља,

ђубре, комина, сплачине, иловача ;

к, хлеб и брашно у количини не више од 10 килограма, свеже месо у количини не више од + килограма, сир у количини највише 2 килограма, свеже масло у количини највише 2 килограма. 2. Становници пограничних округа који имају својих земаља или држе земље под закуп, преко границе, неће плаћати царину на предмете који су им потребни за газдовање са том земљом, а имено: на справе и алате земљоделеке, теглећу стоку, семе за усев, а тако исто и на производе које су добили од тих земаља, као: жито, сено, стоку, дрво итд.

5. Даље, биће узајамно слободни од сваке царине и сви џакови и судови у којима су становници пограничних округа донели у суседну земљу своје земљорадничке производе, као: н. пр. жито и друге земљоделске производе, гипе, креч, пиће или друге течности, као и друге предмете који долазе у погранични промет, па их отуда враћају истим путем празне.

4. Тако исто је слободна у обема земљама од сваке царине, при увозу и извозу, стока, која се из једне земље води у другу на израну или попашу, па се отуда после изране или попаше враћа: а тако исто могу се слободно од сваке царине вратити и производи, добивени од те на израну теране стоке, као: млеко, масло, сир, вуна п приплод за то време добивени, али само