Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

, између Србије п Аустро-Угарске 1552. (3:

К члану УП

Разуме се да ће еспапи Фабриковани у монархији аустро-угарској од страних материја које су увезене привремено слободно од царине под условом. да се натраг извезу, уживати, при увозу у Србију, повластице које овај Уговор даје сваком другом производу аустријском или угарском. +

К члану УШ

Сагласно начелима која важе у монаркији аустро-угарској, мотриће се на ова правила при царинском поступку у Србији:

-1-о Мање важни и узгредни делови, који. служе само за утврђење п спајање појединих делова еспапа, као ншр. ексери, клинци, завртњи, копче, куке, споне (клампе,) обручи, окови и оквири, шарке, кључанице (ригле), браве са кључевима, жица, канап, капши, ужета; затим украси мање важни, поставе пли капламе. неђе се узимати у рачун при царинском поступку по тежини: за то ће се дотични еспапл, ма да имају ових узгредних делова, декларисати и тарифисати према оном одељку тарифе коме они припадају по њиховим другим деловима.

2-о Увозник биће слободан да, не плаћајући царине, врати на страну еспапе који бп били декларисани при уласку, али још не бп били прешли у слободан промет, само ако, у својој декларацији, не учини какву неправилност која би повукла царинску казну.