Zemunski glasnik

107

је по опЉтину, рече г. Ивић, да има своје готовиие на једнои сшурном м :ету , каио ће у случају нужде само са једвим дужником. а не са стотинама љнх посла имати Усљед тих рнзлога усвојила је општина предлиг. Најжеш1)а д«бита породи се, кад се је хтело сгупити к избору оиих лнца, која опшш на има да предложи аа унризњено место матиетратског саветнчка. Ире него тто се нмена П01 ражилнца прочитахЈ', иредложн г Ивић: да ошитина за сад не иредузнча никакав нзбор, јер, рсче, ирава опниинс у том погледу нису јасна, па се је збивало, да ■ њсзини нредлози не бејиху унажени; да н магистрат <,д своје стране чпни кандидације, нремда градоначе.1ник учествује у оншгпнском већ)' п гласа нри опшгннском избору;да сс је, особпто у последње I рсме у јсдној варошн, догодило, да је н мање звање онштииско против предлога опшгнне понуњеао са лнцем коло она гласа дала није. За то треба даклс, рсче, најнре од иојеног минпстарсгва пргнпичгње оишгннског законика п јаснпје прецпзпраи.е (шштинских права измолнтн. Тај нредмет бгиие повод другоме предлогу , који јс г. Андрејенић чинно. Ио овоше треба да сс бира, но уједио да се закључи п ноднесе у том смислу прошн.а, н ако се ова уважнла не бп , да се у будуће не бирају кандидаги. Друти овиј предлог но дужем дсбатован.у бенге одбачен, а први прнмљен од свнју опшгинара осим двојице. Ирн свршетку већању обраги г. Ивпћ позорноет оиштннара на то, ппо се од сгране магистрата и генерал-команде планови , предрачуни п пр. за гра1)ење старе, лане пожаром упропашћене варошке куће праве, а опшгина се и не пита. ()н преложп, да опшгипа своје право на сгару и нову вирошку кућу брини, да не би држава усљед нашег ћутаља себп право ва та здаљгГ присвојила. Мо будући је протокол већ закључен, а и осми вечерњи час насгуино био, то су неколико њихоншгинара за то били, да се у тој ствари пнсм сни предлог учнни. — У Уторак држан је у овдашњој католичкој цркви парастос ово дана у Оточцу преминувашг мајора у миру Фрање Баха, оца нашег поштованог градоначелника. На том параетосу било их је много зваиичног и грађанског реда. Покојник је био знаменит човек, који је дуги свој век све међу нашем народу провео. Исти се 1793. год. родио, Он је писао на немачком језику повест Оточанске регименте, па и свој животопис на истом језику , у ком с 10во ,.г - ' из курјозитета није употребио. —- У Бечу је умро пуковник Богољуб Фабро , који је више година становао у Вемуну. —■ Од кавго су подицајном наредбом укинути бордели све више се појављује нека извесна болест како ме!)у сојницима тако и по вароши. Још ће горе бити, док почну лађе радити. Ми обрађамо на то нозорност опих, којима снада у дужност бдити над здрацљем становништва ове вароши. — Ономад вротераше полиција 14 особа због дросјачења, неке нод страисом, неке само онако.

— Ноћу између Среде и Четвртк I побегоше из града Барадина о* сам на многогодишњу робију осуђених злочинаца. Нагађа се, да двојица или тројица од њих јесу у новим цивилним хаљинама, као и да су у чамцу низ Дунав се возли. Од њих су четворица Маџари, двојица Пољаци , један Србин а један је Влах. — Из Панчева добили смо ово извешће : У околини нашој , по селима, велика несигурност живота и иман.а влада. Пре неког времена нађоше на оповачг;ом атару мртво тело једног човека, кога изједоше пси тако по образу, да се није могло познати. Како неки свештеници ни мало не поступају у духу есангелском показује овај- случај. У Оиово дође јеДан убоги странац. Од тешке болести није могао дал>е, те га узме сиромашак један човек себи у кућу, неговавши га еа хришћанским мнлосрђем о свом трошку, јер странац беше без трошка. После неколико дана умре, те га онај, који га је примио у кућу, морао и сахранити. Оам сирома морао је од куке до куће ићи да запроси толико . колико је стао сандук , али штолу свештенику није могао исиросити, као што је то овај зактевао, а без штоле нема свеште ничк е пратње. Човек је дакле умршег свог госта морао без оиела свештеничког закопати. — Не обичну иресуду извршише ово дана неки граничари у Баранди. Пијући у бирцузу цосвађаше се. Један од хвих највише је викао. То осталима беше досадно , те сви на њега и одееку му — језик. Доиста карактернстична процедура извршена над једним инаџијом. — У Уторак Држаше у овдашњој православној цркви парастос члану нашег певачког друштва тенористи Ристићу. На служби и ,еваше глумци, на иарастосу иевачко друштво, — Из Београда пише нам дописник наш: Писмо г. М. Поповића, уредника „Еидовдана." што га је „Застава" јавности предала, беше ово данаглавни предмет конверзације ио Београду. И у кнежевом двору читано је, што је веома цеиријатних последица но цомецутог госцодина имало. Заповедише му, или да се онравда, или да се сели у Пешту, као што је сам у нисму казао. Усљед тога отишао је г. М. Поновић одмах, као што смо добро извештени, најпре у Новисад, а одатле у Пешту. Шта ће испословати, видићемо. Мигшстар Финансије госп. Цукић о-

тишао јејуче преко Базијаша у Беч. Новори се, даје цељ тог путовања. ковање српских бакарних новаца, — „Сриске новине,, публикаватпе буџет вароши Београда. По том извештају приходи су: од кирија општински добара 18.149, од аренде 185.343, од такса 10.600, од калдрмије 55.000, од интереса 552, од воде 300, ванредни прихода 16.800, од приреза 129.600, свега ирихода 416.044 гроша чаршијска. Редовни разход износи: плаћан>е интереса 19.600, издржавања 31.20, плата переоналу 86.400, плата служитељима 104.856, на издржање школа 51.880, на разне потребе општинске 150.188, свега расхода 416.044 гроша пореска, — Као што сам вам ирошле недеље јавио, овде велика несигурпост влада. И ове недеље се чуло о пробијеним дућанима и другим ноћним лоиовлуцима. Један је од оних луиежа ухваћен , који су ире осам дана покушали похарати паробродску агенцију. Он је бирташ из Новог Сада. И ваша су два Земунца. позната кријумчара. ухваћена под сумњом, да су учесници у таквим нечистим иословима. — Железнички зајам за Угарску не испаде по жељи министара Лоњаја. Једва је половина од зактеване суме уписана. По томе као да европски капитал нема вере у постанак садашњег државног уређења. — Надвојвода Хајнрих, стриц пресветлог цара нашег, венчао ее пре неки дан у Боцну у Тиролској са госпођицом Хофман, која је од грађанске породице, кћи некога трговца, Говори се, да је она ретке лепоте. — Обе делегације живо претресају државни буџет за ову годину. Штедњу у свакој државној струци преиоручују. — Министар гр. Бисмарк узео је привремени одпуст због порушеног здравља. — Виртембержка влада издала је наредбу , по којој ће морати одсад виртембержки званичник нратити вожње железничке, које су товарепе са раном опредељеном за у Виртембержку и Швајцарску. То казује, да наша железничка друштва не уживају на страни баш најбоље поверење у обзиру на за пошилање им иредату ])обу. — У Ирландској беше скоро опет Фенијских сукоба с властима, усљед којих било је ранених.