Zemunski glasnik

У Земш, 28. Апрпла 1868. МАСНИК

Зешунски Глкник излазн Недељол у јутру. Цена му је годишњп 5 фо - Предпдату иа Земуиски Гласпик прима из Лустрије Сопронова печатњ рипти у баикнотама знједно с поштарнном ији достављав.ем у кућу. За у Земуиу, из Београда и унутрашње Србије г. Велимир Валожић у Беопредоројннке у Србији стане лист онај дукит цесарски с поштарином. Број 26. граду. Предбројници из Босне, Херцеговине и Старе Србије нредброје За Босну, Хрцеговину и Стару Србију 60 гроша турских, ган турске ее у плаћеним писмима код управе вилајетске печатње у Сарајеву. Без поштарине, коју предбројници самн имају плаћати. поваца никакве се не уважавају наручбине.

ШКОЛСКИ УСТАВ за поучаваље омладине у недељне и празничне дане. (нлсталлк) 13. Да време обдржавања јавних испита у повторавајућој школи определи местна власт на предлог школске комисије, да се после окончани испита у нрву недељу прочита свечано пред члановима општине и старегиинама занатског и трговачког сталежа, који се од местне власти позвати имају, имена свију ђака повтор. школе, и том ггриликом раздају награде онима, који су најбол:.и успех у науци иоложили и обро владање имали. 14. Да се еведочанства школска издају безплатежно са иодписом дотични учитеља, катихете и најстаријег члана школске комисије; да се ова сведочанства школска само онима ученицима издају, који су повтор. гаколу кроз нронисано време иоходили; који није са добрим успехом испите из трећег разреда положио, и који није сведочанства школског добио , да се неможе за калфу произвести. 15. Да дужност поласкау ове школе иочиње одма са изласком из основни школа и за сваког оног који није у основне школе ишао, ил ове довршио није, који дал>е у више школе не иде, а за гаегрте од оног дана, како у службу ступе, и траје док сва три разреда не сврше, а код шегрта дотле док као шегрт учи занат или трговину. 16. Да 01Ш само од ове школе изузети буду: а. који ио свргаетку основни гакола у више школске заводе дођу и б. оми, који су са добрим успехом сврншли два разреда реалке или ниже гимназије, в. 01Ш, који ирицатно уче у дотичној приватн. ј школи.

17. Да се нико несме за шегрта иримити док се старешини задруге не нријави (по закону заната). Ове старешине да имају без разлике одма пријавити сваког иримљеног шегрта, да се у школски каталог упише, и да се по истом реду има свака промена и одпуст обзнанити; даље да се има за време одпуста (јесецог) иопис целе оне младежи предузети од стране местне власти, која је обвезана, да иде у повторавајућу школу. 18. Да родитељи, тутори и сваки онај, код кога се ученик повторавајуће школе у служби ил занату налази, ако им деца, односно пупиле, шегрти и слуге од повтор. гаколе изостајали буду њиовом кривицом, мора 2 —4 Форинти а. вр. новчане кагатиге платити, или ако се докаже, да су сиромашни , један дан затвора издржати. Извршењекаштиге да спада у дужност иолитично-админ. власти. Да новац тај принада школском Фонду за повтор. школе, из ког ће набављати школске потребе и књиге за сиромашне ученике. Ономе ком не помажу иовчапе и затвора каштиге, да се има привремено или на свагда укинути ираво дрЖатва гаегрта, и да сваки онај, који је дужан у повтор. школу одсад ићи, и нренебрегне ову дужност своју, ако домаћа строгост безуспенша буде, каштигује ее умереним затвором. На носледку, да у свима случајевима лежи у делокругу политичне власти, да она иоради присиљавања на посету ове школе строге мере по иостојећим проиисима највигае наредбе од 20. Априла 1864. године уиотреби, и тако оне старепшне занатски и трговачки задруга, које би гаегрта без гаколског свидетелства за калфу ироизвели, по закону за иовтор. школе изданом казнити. Магистрат нреноручује општинском већу, да тај одборски програм,

који постојећем закону за повторавајуће школе одговора прочита, и том приликом закључак донесе не само за српску, него и за немецку повторавајућу школу односно са истом скончаног надзора од стране грађанског реда и трошка зе набавку потребних ствари. Тај предмет усвојава општинско веће за српску и немецку повторавајућу школу са следећим изменама односно попуњавањем: На точку 3. Осим ирви дана божића, ускрса и духова да празнује повторавајућа школа и на богојављење и брашанчево. На точку четврту. У немецкој школи да се иредаје гговторавајућа наука католичкој младежи после подне од 1 до 3 сата, тако исто и у Франценсталу. У горњој варогаи (ЈозеГа!ад11) од 8 до 9 'Д сати ире нодне, после подне од 2 до '/,3 сата толковање закона а од '/ 2 3 до 4 сата световне науке. На точку 7. Књига за сиромашне шегрте набављаће се саразмерним прилозима дотичних занатлијски и трговачки задруга. На точку 8. Орпској гаколској комисији за дољну варош иридодаје се г. Ћорђе Л. Оолар. Комисија за немачке школе има састајати из: Г.Г. Управитеља Карла, Франца ВолФа , Мате Ивића , Карла Трегачика и Флорјана Фелбера. За горњу варош: Дотични полицајни ајункт ,• г. парох Суботић, Јован П. Јовановић, Љуба Лазић и Коста Банатовић. За Франценстал : Г. Пијус Шерер, Михајл Брагаел, Јосе .Ф ХеФнер, и дотични тамо станујући полицајни чиновник. На точку 14. Сведочанство о редовиом носјећивању повторителне гаколе, које ће се издати гаегрту кад се ослобођавао, биће довољио за ослобођење.