Zemunski glasnik

254

бомир Радовановик, заточекик топчидерски, који је правио лажљиве исправе и због њих судовима земаљским осуђен био." Ово јављају званичне новине о резултату истраге. По извештајима, које добисмо од наших доаисника, додајемо , да се још једнако лица затварају. Ово дана уапшена је удовица Машинка Лукачевићева, сестра кнегиње Персиде Карађорђевићеве, као и Мрцајловићи, отац и син му капетан. Код једног од завереника приповеда се, да их је заклео на еванђеље један млади свештеник нађено је ФалсиФициране наредбе владе, којима хтедоше окружне власти да воде странпутицом, кад би им план испао за руком. Завереници се налазе у иолицији у затвору. У граду су они , на које се само сумња. Да та катастроФа није тако ужасна морали би се смејати наивности, којом завереници међу собом поделише званија. Тако би постао бирташ код круне, Станко. начелником пожаревачког округа, неки пак управитељ вароши Београда, други опет ђумрукџија, а Лзуба Радовановић ваљда министер правде, и онај изрод поп ваљда митрополитом. Званичне „српске новине"у броју 70. од прошлога Четвртка доносе на првоме месту изјаву од стране владе, којом се пресудно одбија немило потварање, да је и омладина српска помешана у грозноме убиј,.тву српскога владаоца, на које се сваки Србин хшуша. Мило нам је, јпто се влада сриска о томе уверила и што је пустила у свет ону изјаву, коју овде читаоцима доносимо: ' „Разносе се са више страна гласови по којима би требало мислити, и ерцска омладица випш мање ' крива несрећи, која је Србију сншцл&* сриск^. одоија мисао, уверена будући, да не салт омладинске дружине пису ■ учествовале у злочинстау тако грозном, но и да га се наЈвећиа гнушавају. д ако би се течајем ствари и наш* ло да је какво поједино лице из тих дружина уплетено у ужасном делу, извесно је, да је то лице радило Кришом и за свој рачуи. а никако као омладинс1?и оргац. Јамачно неће нико дотле ићи да учини целу омладину со ,1Идарну за дела својих појединих чланова, Нек дакле иублика прима с ве^ ликом цредосторожношћу оваке и у опште све те неизвесне гласове што се пронесе, и нек чека, док ,јој се цела* стцар неизнесе на видик у свом истинитом виду, па ће тада бити у стању, да правичан суд изр.екне,"

— Српски посланици у Пешти састаше се у стану Петра Чарнојевића ради изјаве големе жалости своје поводом грозног убијства кнеза Михајила, коју ће послати привременој влади на утеху ожалошћеном народу српеком и кнежевој родбини. — Грађење гвозденога пута од АлФелда до Реке почеће се до три месеца. Рок грађењу одређен је три године и то линијама Сегедин-Сомбор, Сегедин-Чаба, велики БарадинЧад и Осек-Вилањ. Акције за АлФелдеку жељезницу од стране аустриског кредитског завода издаје се тек почетком Јулија. За набавку новаца ради грађења аустријског северозападног гвозденог пута састављено је друштво, коме је на челу гроФ Салм, Хабер и кућа Франц Либиг и др. Учесник је и аустр. кредитни завод. — Принц Наполеон беше и у Пешти сјајно дочекан. Једна је лађа са многим одбраним светом ишла пред њега до Ваца. У Пешти на станици дочекао га је министар-председник Андраши и остала госпоштина, и силан народ, који га је с громитим усклицима ,,жиш1о.!*' дочекао. Прошле иак недеље био је принц Наполеон у Прагу. Исто вече кад је ту дошао беше бакљада поводом светковине Палацковог седамдесетог дана рођерва. Силан свет и све задруге крену се к „црноме коњу," где је принц одсео. Цринц се појави на прозору, и један се ту глас из народа зачу: ,,/Кивела слобода! Живео Наиопеони светина громовито понови тај усклик. Принц одмах отстуни од нрозора и више се не покаже. Цринц Наполеон хтео је за.сада одложити цут у Цариград. али као што јављају, ца молбу Султанову онет се склонио. — Министарство у Букурешту повукло је своју демисију. Сенат је распуштен и наре1)ени су нови избори. Сенат и комора еастаће се опет за 40 даца, Но цо новијем гласу из Букурешта министарство опет је дало оставку. Кнез ју је сад п]>имио и уважио и звао Костафору и Плагину да ново министарство склопи. — Француска влада договара се са великим силама о заједцичкОм положају према српском цитању. ■=— У Русији је опет издао цар амцестију. Многи су помнловаци. Ово је већ трећа амнестија од последњег уотацка иољског, • - .

— Из Рима јављају, да ће Папа на дан св. Петра сазвати вселенски сабор. До триентинскога сабора увек је председавао немачко-римски цар, али сад тога нема ни у ствари ни по имену. Можда ће сада Француски то место заузети. Цељ је томе сабору привидно религиозна, но у ствари има политичне основе, и може се очекивати какав нов верозаконски чланак. — Из Минхена телеграФишу, дХ се тамо ударио влак са једним, што је из Беча долазио. Троје су тешко рањени, а десет лако. Многи су вагони поништени. Но гвоздени је иут опет оправљен н већ ради. Говори се овде, да је у том влаку био и српски државник г. Јован Ристић пошавши у Париз, но по свој прилици није триио штету, почем у Београду свакп дан скоро имају телеграме од њега из Париза.

ТРГОВИНА И ОБРТИОСТ.

Беч, 8. Јунпја (Телегр.) ЈПеница у ђуру: банатека 88 -ФЈ'нташка по 5.75; моришка 88 89Фуиташка по 5.65—75; тиска 88 -Фунтатка по 5 80. — Зоб, трамзито, 44- фјнт . по 1.68, 50 -Фунт. 2 Фор. — Пролет у шеннци 20 000 мерова.

Стање воде Саве. Код Зе .ЧЈ *шГ: У Пстнк 7. Јунија : 14 ст. 10 п»л. над нудои. Суво. „ Суботу 8'. Јунија: 14 ст. 10 нал. н»'д нулом. Суво. „ Педељу 9. Јунија: 14 ст. 9 пал. над нулом. Сјво. Код Мнтровш{е: X Петак 7. Јунија : 10 от. 0 пал. н»д нулом. Кишовито. „ Супогу, 8, Јунија : 10 сг. 0 иал. над пулом. Облачно. „ Медељу 9. Јунија: 9 ст. 8 иал. над нулом. Сува. Код Сиека: У Петак 7 Јунија : 2 <т. 5 ппл. над нулом. Суво. и Суооту 8. Јунија : 1 <-т. 8 п и, над нулом. Суво. „ Педељу 9 Јунија : 1 ст. 0 иал над нулом. Суво. Земун. Сутра у .Понедељчик у 4 и иол часа ио подне биће консгитуирајућа скупштина нашег земл.едел>ског друштва, кога је устав од министарства потврђен. Св о и, који имају земље, винограде или баште, или који су иначе пријатељи пол>ске привреде, умољени су, да изволе доћи на тај састанак, Нека сваки још и једног или другог пријате.ва поведе са собом, да нае буде више, јер где се ради о напретку и благостању вароши, ту нас ни.сад одвише бити не може.