Zemunski glasnik

216

си наслов: „државни законски лист за аустријско царство." - Читало се по новинама, да су новци од кауција оФицирских жена , које еуме износе скуиа на 40 милиона форипата, на др} ге цели употреб.Ћени. Тај глас се сад показује као неистинит, јер одноени документи положепи су у државну касу. — Као да ће доиста цар нага да походи султана на јесен. Новине јављају, да ће то бити половипе септембра, и да ке цар узети пут Дунавом до Рушчука, а оданде жељезницом до Варпе , где ће га чекати посебна лађа. Из Цариграда, веле, вратиће се цар морем, но најпре ће да приеустлује отварању сујецког канала, што ће бити са осо"битом свећаношћу. Ако се обистине ти гласови, то ће Њ. Б. цар про лазити и крај наше вароши путујући низ Дунав. — Из Загреба телеграФишу „II. Л-у да ће тамо до који дан доћи нринц Наполеон, долазећц из Далмације. Из Загреба ће у Београд, на преко Београда, Темишвара и Пепгге у Беч. Ова вест неиотврђује се са друге стране. — Подигнуто је обсадно стап.е у Прагу и околини. — Принц хоенцолернски, старији брат румунског кнеза Карла, ио свој ће прилици изабран бпти за краља шгганског. Коначно то још није решепо. — Инглески нарламенат живо се занима са нитањем о англиканској цркви у Ирландској , која да престане бити владајућа над католичким ирландезима већина дољњег дома зактева. — У Ирландској опет се појавише немири , те је у неким округима проглашен преки суд.

НАРОДИА ПРИВРЕДА. Беч, 26. априла. (Телеграм.) Шенице у Бечу: банатске 86 /89-Фунт. 4,40/45, за готово, еловачке 86'/,/89-фунт. 4.35, 88/89гФурт. 4.40 за готово; санатсие хценице у Ђуру: 86/87 -^уцт, 4,15, Гажи у Бечу: аустријеке 80/81 -Фунт. 3.35, вацсце 80/81Фунт, 3.35. Зоб мауарсва, транзито, 45-Фунт. 1.88, 48-фунт, 2,04. — Промет у шеници ( 45.000 мерова.

Земуи. Депи пролетњи дани наступише сада; али с почетка ове недеље било је нешто мало ноћног мраза, који је ио где-где винограде ошгетио. Из новина дознајемо, да је и на више места у Мађарској било мраза, који је по неким местима наду виноделаца на добру бербу

осујетио. Први дан ускрса падао је у Сибињу снег, као у сред зиме, који је доста штете вегетацији нанео, јер и у тим брдским пределима је ове године ранија била. Морамо по наше виноделце непријатну вест донети, да нека асигурациона друштва ове године неће да примају обезбеђење винограда од туче ни под којим условом. Усеви пак могу се осигурати од града као и досад. Иаробродско друштво завело је на Оави нову станицу и агенцију у Орпској Митровици. У исто време наредило је , да лађе што путују крај српско-босанске обале, одсад присгају и код Аустријске Митровице. Од Ђурђева дне овај је ред пловидбе пароброда за путнике крај српско-босанске обале : Од Београда за Шабац и Брчку, пристајаће код аустријско-митровачке станице, средом у јутру. Од Београда за Шабац и српску Митровицу, пристајаће код аустријско-митровачке станице, соботом у јутру. Од Београда само за Шабац, понедељником у јутру. Од Брчке за Шабац и Београд, пристајаће код аусгријско-митровачке станице, четвртком у јутру. Од српске Митровице за Шабац и Београд , пристајаће код ауСтријско-митровачке станице, недељом у ЈУ Т РУОд Шапца за Београд, вторником, четвртком и недељом.

Зсмун. За недељу дана само је три са храном натоварене лађе протнло Снвоушће за Сиеак. и то: лађа Дедовића са 4030 вагана шенице и 3085 вагана кукуруза; лађа Копача и Вига са 4184 вагана шенице; лађа Коиача Иштвана са 4714 вагана шенице. 8а Ст. Градишку прошла је лађа г 1асара Јаиоша са 7131 центи соли.

Београд, 25. априла. (о. д.) Болтаџијска радња прилично пролази, а бакалска може се живљом назвати, него што је пре биха. И гвожђарска се мало боље подигла, но брашнарска је ирилично усанула. То су опаске, које сам могао чинити, при свем том , што скоро цене недеље због празника беху дућани затворени. О житарској радњи само обичаја ради хоћу коју да речем, јер нити се што купује, нити товари. Цене, истина, држе се, но због кише, које је било свуда, извесноје, да се неће иикако моћи одржати садашња цена, која је шеници 63/70, ражи, јечму и зоби 53/54, а кукурузу као што је и била. Од иродукта има на пијаци особито доста јагњећих кожа, којима

цена врло јако скаче. Нове јагњеће коже плаћају по 21/22 гр. пар; то је одвише рано. Трговци шпекуланти мисле, да ће та роба јако скочити у цени, те купују на врат на нос. Маст се сада врло мало тражи, јер није због наступајуће врућине роба за шпекулацију. Догађало се, да су се неки одрекли свога закључка на ову робу. Такав ноступак није трговачки, али се то често догађа на овдашњој и другим српским иијацама. Такви случаји од велике су штете ио добро име наше пијаце и време би било , да се заведе каква установа, која би регулисала наше трговање. Још за ове цене продуктима имам да вам јавим: овчије коже саланске 24/26, сељачке 22/22 'Д , козије саланске 25/27'Д, кавлаци 12/14 гр. вуна 8 , маст и лој 7 'Д/7 3 Д , цеђен мед 3 гр. 30/35 нара, восак 27 'Д/28. — Са зверкама због хрђаве цене по горњим пијацама ништа се не ради. Опет је дошло пет лађа пруске соли, што учини, да је овде влашка и аустријска со пала у цени са један цванцик. Реченој ируској соли. коју доноси трговачка кућа ЈозеФ А. Русо, цена је 17/18 цваицика. Док се свет налчи на ову со, чини ће се велика конкуренција осталим уносачима. Чујем, да је одустала конзорција барона Николића од граћења жељезнице кроз Орбију. Друго ће друпттво под подкровителством Ротшилдовим водити концесију.

Сисак, 20. анрила. (А. Г.) Слаба радња са храном. Као што бива промет све мањи тако исто и нопутнтају цене, што се од чести падању курса злата и сребра принисати мора, од чести су томе узрок, што у Трсту, у Енглеској и Италији тако!)в цена храни пада. При том су довози јаки ухрани, усл>ед тога се и понуде множе. Главни узрок тој неповол>ности је и тај, што жељезница сваки час нрекида нримање еспапа, и што Долазе вести о до«. броме стању усева. Изгледи су да ће цене храшт још више падати. Са шеницом беше свега промета прошле неде-. л>е 6400 вагана: потиске и банатске 83 3 / 4 /8б-Фунт. по 3.50, 84'Д-Фунт. по 4 ф . (у колодвору), 84'Д/86Фунт. по 3.95 до 4 ф . — Иродато је и 1000 вагана босанске ражи 84-Фунт. по 1.80/85. Кукуруза је продато 13000 вагана банатског 84-Фунт. но 2.12/15, босанског по 2 Фор. 100 Фунти. Босанске зоби нродато је 6000 вагана, цента по 2.80/93. Вода мало опада, но добра је за пловидбу.

Пешта , 20. априла, (С. К,) Ни ове недеље не беше знатне промене у стању житарске радње, Извешћа о добром стању уеева но енцма крајевиг ма, што сти^у еа стране, као и анатци довози узрок су, што је извоз са свим незнатан. Доносачц морају млинарима ниску цену дозволитц, који само добру и ^исту шеницу узимају, и то м^до; слаба и средња п^к не пролази. Млинарске шенпце првих се дана прилично тражило, и закЉучише некс иовеће партије; али всН у сррду престала је тражња, теје опсг пређашње занемг!рен*е настало. Саа