Zemunski glasnik

294

лордови тако да није остало ништа што би наличило на министров предлог. Можда ће с тога наетупити министарска криза. — Званично јављају, да ће се 5. новембра ове године Су јетски канал отворити. Три дана моћи ће лађе свију народа безплатно кроз-а њ пролазити, од 9. пак плаћаће се од особе или од тонског товара (20 цената тежине) 10 Франака. НАРОДНА ПРИВРЕДА. Беч, 12. јула. (Телеграм.) Шеница мађарскау Бечу, 87 -Фунт. по 4.80; шопронска шеница у Шопрону, 8б/89 -Фунт. по 4.25; шеница у Ђуру, банатска 85/89 -Фунт. по 4.75. Словачка раж у Флорисдорфу 80 -Фунт. 3.60. Мађарска зоб, транзито, 45Фунт. по 1.96, 49 -Фунт. по 2.14.

Стаљс водо Саве. Код Земуна : У четвртак 10. јула 8 с. 3 п. над нул. Суво. „ петак 11. јула: 8 с. 1 п. над нул. Суво-. „ суботу 12. јула: 7 с. 10 п. над нул. Суво. Код Митровице: У четвртак 10. јула 3 с. 1 п. над нул. Суво. „ петак 11. јула: 3 с. 0 п. над нул. Кише. „ суботу 12. јула: 2 с. 2 п. над нул. Облачно. Код Сиска: У четвртак 10. јула 1 с. 8 п. над нул. Суво. „ петак 11. јула: 1 с. 3 п. над нул. Суно. „ суботу 12. јула: 1 с. 0 п. над нул. Суво. Земун. Већ имамо поузданих података о резултату овогодишње Јкетве, ио којима можемо читаоцима овај преглед да изнесемо. У Срему је више-мање свуда средње родило, осим места, где је туча уништила усеве, као на пр. око Руме. Говори се, да је гроФ Пејачевић имао штете од туче, која се рачуна на 100.000 Форината. У Повом Пазову слабо се хвале са резултатом жетве. У Мађарској родила је шеница средње, одсеком износи две трећине лањске количине; али од јечма има само полак толико , но зоби исто толико као и лане. У Ческој и Моравској пак свака је врста хране родила, што бол>е може. У Србији и Влашкој шеница и јечам ове године мање су количине, али им је каквоћа много боља него лаи.ска. У Француској има ове године једна четврт мање него лане, а у Ђерманији као лане. Ово је речено за шеницу, раж и јечам. У Инглеској пак биће мало мање шенице него лањске године; но веома добро уродише тамо јечам и зоб. У Русији, где је лане неродна година била, те се морало раж у великој количини уносити, ова је година берићетна у свима врстама хране. И у северној Америци ова је боља од лањске године.

П1 Земун, 12. јула. Сутра је у Сиску устројавајућа главна скуп-

штина чланова крајишка конзорције. Одавде су отишли на састанак г.г. Ивић. К. Поиовић, Ж. Василијевић и В. Ристић, а из Панчева г. Живановић, који ћ^ да застуга остале панчевачке учеснике. Пји свем том, што „Панчевац" и др.ужина му анатемише то подузеће, ипак је Панчево приступило са златном квотом. У Загребу склопило се друштво, које хоће да уетанови хрватско-славонско паробродско друштво на ('ави. Основни камитал биће 600.000 фо ]). подељен на 8000 акција по 200 фор. Друштво би почело радити са два пароброда и 12 шлепова. Имамо да јавимо још и за друго акцијско подузеће у нашем крају. Винско трговачком друштво у Повом Саду потврђен од владе устав, и оно је већ отпочело своју ра.уву, што својом окружницом , при концу месеца јуна издатом објављује. Полгодишњи рачун зем.унске штедионице склопљен је. Ми ћемо га у идућем листу саопштити читаоцима.

Земун. (Званично.) Од стране местне власти позивају се сви они , што дугују порције , да за 8 дана дужност исиуне; јер ће се после тога рока без изузетка од сваког дужника порески дуг војничком екзекуцијом нанлатити, на коју сврху долазе 50 војника варадинске регименте у Земун. — У четв. так 17. о. м. држаће се у овдашњој ФерФлегсмагази дражба ради набављања дневно од 12 порција сена, но 8 Фунти, Набавка издаје се од 1. новембра ове до конца октобра идуће године.

Бсоград. 10. јуна. Што се више приближује рок, опредељен од владе за тражиоце концесија за грађење жељезнице кроз Србију, то се све већа живост опажа у оним круговима, што су интересовани у том питању. ИемоЈте мислити да су то само људи, што заступају странска друштва. Ие, то су и наши београдски акцијонари „прве српске банке," јер и ова је пре неки дан предала прошњу ради концесије. До преог августа оставл.ен је рок тражиоцима. Неки од њих су се надали, да ће влада одложити рок до јесени; али су се преварили у својој нади, као што су се преварили у томе, ако су мислили, да се и у Веограду може дејствовати неким сретствима, која се по другим местима показују да су сигурна. Јер се зна да је једном овде познатом лицу обећано 200000 Фор. ако изради код владе, да се једном великом жељезничком друштву изда концесија за српску пругу. Међу тражиоцима налазе се заступници највећих евроиских жељезничких а других друштава. Видите да- ј

кле, каква је силна конкуренција. А у ту силну конкуренцију усудила се Прва српска банка да ступи, овај мезимац Финанцијских онерација, ко'и је и по времену и по сили најслабији копкуренат. Али ) не чему има превагу над свима својим џинским еупарницмма, а та превага леичи у политичком и народно-привредиом интересу С])бије. миле наше отаџбипе, коме се у том иитању самоодговара, ако.се „с])пској" банци даде концесија, а гвој ће наша влада и дати дозволу, о томе смо уверепи! —

11Еа6»н. 9. јула. (В. Р.) Од дужег времена не имадох нрилику да вам што о стап.у наше радње са земаљским производима јавити могу, зато што пам пикакових производа нити на пијацу долазе нити пак што стоварена има. Ономадашп.и бољи гласови из Пеште за шеницу нробудише мало продуценте, те почеше ионешто стару шеницу доносити ; ио то би само за кратко и сада опет стојимо на оном истом месту, где већ од пролетос се налазимо. Од новог јечма ночело се мало доносити , но врл-о је елаба каквоћа и тешко ће се за извоз употј )ебити моћи. Шеницу нову одпочели су косити, која ће бити добра и желити је, да би и извоза било. Зоб обећава најбољи квалитет и врло богату жетву. Иапротив шљива никако бити неће. Стари се још налазе неке мале количине, по продавци уздржавају ее од продаје. надајући се врло виеокој цени. Али ће се то тешко постићи моћи, јер љанске су шљиве по све хрђаве биле, па је с тога оштећен глас тој роби по горњим пијацама. Вуну нико нетражи. Имаоци ишту 6'/, до 7 гроша за оку; но почем је та цена прама оној у Пешти и Вечу нревисока. не може до никакве продаје доћи. Дућански и еснаФски послови иду прилично, као што се то у ово доба годиие очекивати може.

Спсак, 7. ју а. (К. В. С.) Продаја хране опц седмицо бида је сиабија од прошасте, а цене свима врстама вшке су наклањене падању него подизању; јор и у Трсту цеие слабо еу усл>сд иноаемних опстојатељетва. Продато је ооОО вагана банатскп шенице 88/80и 84/80 -Фунт. 110 Ј.4И/45 и ио 4.50; 5000 п.чгана кукуруза 85-фунт. ио 2.35/87; 14000 вагана босанског куку.руза 86-Фунт. по 2.20/22/23 до 2.24; 1200 вагана банатске и сремеке ниголпц« 78/79--1-уит. но 2.9.0 до 3 Ф 'ор.; 1500 вагана бачкс воби 45-1>унт. по 1.08. Врсме нромењнво а стање воде добро за п.10видбу .