Zemunski glasnik

326

— Егаропске силе живо настојавају, да се размирице између Порте и егинатског иице-краља изрпвнају. На ту цељ приспела је у Цариград и мати вицекраљева, која ће у сарају у том погледу да ради. — Царица Француска приспеће у Цариград 29. ов. м. но под туђим " именом, јер хоће, да избегне сваки свечани дочек.

Толсграм. Веч, 10. августа, 9 сахати у јутру. Службене новине донеше царски патент, с којим се цивилјкј Ј управи предају ђурђевачка и крижевачка пуковнија, две кумнаниј л слујинске пуковније и вароши: Сисак и Сењ. Други п,арски патент сазива земал.ске саборе.

НАРОДНА ПРИВРЕДА. Бсч, о. авгуета. (Телеграм.) Шеница у Бечу: мађарска 87-Фунт. по 5.50, шопронока 86 '/,/89 -Фуи .т. ио 5.27; виаелбуршка шеница у Визелбургу 87/89фгнт . стара роба по 5.10; словачка шеннца у Торноцу 90 -Фунт. по 5.50. Раж у Флорисдорфу: словачка 80 -Фунт. по 4 Фор., 83 -Фунт. по 4.15, аустријска 80/81 -Фунт, по 8,90: пацка раж у Вацу 80/81ио 3.95. Словачгси јечам у Најхајзлу 70/72 -Фунт. по 3.20. Мађарска аоб, траизита , 45 -Фунт. по 1.97, 48 -фуит. 110 2.08. Промет у шеници 30.000 мерова

Стање воде Савс. Код Земуна: У четвртак 7. августа: 9 с. 0 ц. над нул. Кишов, „ петак 8. августа: 9 с. 5 п. над нул. Кишов. ,, суботу 9. августа: 9 с. 9 и. над нул. Кишов. Код Митровице: У четвртак 7. августа : 4 с. 4 и. над нул, Кишов. „ петак 8. августа : 4 с. 6 п. над нул. Кишов. „ суботу 9. августа : 4 с. 7 п. над нул, Кишов. Код Сиска; У четвртак 7. августа 2 с. 2 н. под нул. Кишов. „ петак 8. августа: 1 с. 8 п. нод нул. Кишов. „ суботу 9. августа: 1 с. 3 п, под нул. Кишов Т1) Зелун, 9. августа. Сутра ноеле подне у 4 часа држаће се скуиштина одборника како наше трговачке задруге тако и свију занатлијских задруга и то у мађистратској дворани. Скупштина је та сазвана ради већања о усгановлЈењу трговачке и занатлијске камаре, због чега је по свој прилици већ стигао нужпи материјал и спискови са стране. Наша ће скупштина избрати оне чланове који ће бити позвани, да суделују при устројству те камаре. Није нам познато, да лије и општинско-веће своја два члана већ изабрало. Осим Панчеваца, који протествују иротив тога, што ће седиште камаре у Земуну бити, као што чујемо сва су остала места своје листе нослала. Позив, што га је пре неки дан привремени одбор издао на унисивање акција петролејске Фабрике у Земупу, леп је одзив нашао не само код нас у Земуну, него и у околним варошима, особито у Веограду, Панчеву и Новом Саду, те по свој прилици неће ни доћи дојавпог уписивања, и ако смо имади прилику

чути, где су више њих желели, да учествују у том подузећу са мањом сумом од оне што се изискује од основача. Ово је знак да се код нас подузималачки дух у последње доба јако почео будити и баш за то би желели, кад би се известан број акција уступило мањим каниталима, ако не другог чега ради а оно бар ради тога, да се вол>а раденичкога удружења код нашег света подрањује. Кредитском заводу у Бечу издата је предходна концесија за грађење железнице из Осека у Земун. Пнжињери премерише просторију у околини земунској, као што еу и одредили место, где ће се станица подићи. Као најбоље место за то нађоше, да је просторија између Кужног гробља и Лаудоновог шанца, но права тачка за станицу не може се нре одредити,- док се коначно не реши , где ће се скопчати сремска пруга са српском. Целе седмице готово једнако пада киша и економи очајавају бојећи се да им не потрули сва летина. II виноградима као и кукурузима ова многа киша нанесе доста квара. Вечкеречки вашар није био најбољи за марвене тр^ овце, јер ма да је било догоњено доста рогате марве, шх је била мање више лоша па и сама пустарска, која је обично у ово доба године дебела, но овај пут беше мршава због бивше суше, Пар крава продавало се по 140/160, а волова што су за горње пијаце 260/300 Форината. Дотерано је много свиња, но слабо нролазише. Продато је нешто бапатских и то по 45/50 Форипата, Зе.пун. (Званично.) Због марвене болеоти, која се иојавила у неким крајевима Турске близу ерпске границо, наређоно је, да рогата марва, што се догања из Србије, м'о'ра да одржи деСетодневни контумац. — У четвртак 14. ов м. продаће се у овдашњој армицији јавном дражбом 1079 комада Ј^акова.

Кеоград. 9. августа. (о. д.) Јуче је приспео у Београд шеФ канцеларије српске банке г. Петровић. Ваначка иак радња, као што чујем, отпочеће се још овога месеца. Г. Петровић познат је као врло вешт и искусан човек у трговини, те се мора овом пашем младом заводу честитати на тој аквизицији, особито сад у почетку радње, кад је од преке потребе, да се на унраии налазе вешти људи. Они који то увиђају боље разумевају интерес завода од оних, којима се чини да је плата од иљаду дуката одвише велика. Кад ће већ је,/шом и у нас цицијашког духа неетати.

Изгледи су , да ће и ове годшге бити из Србије знатнога извоза хране. Стигоше већ са горњих нијаца неким овдашњим комисиопарима налози за куиовање. Али гле беде, неће да се приме тога посла за то, што су ири позпатој нееолидности наших нроизводача изложени штети, јер не држ§ своју задану реч ни у погледу за погођену количину ни за каквоћу. Лане и иреклаие знатне су суме, раздате у капаре, пропале комисионарима код производача. Преображенски вашар у Коларима у смедеревском округу не иснаде како ваЉа. Многа је марва дотерана, но бејаше мршава због бивше велике суше. Пар се волова продавао по 28/35 дуката, што је прилична цена, али у сред вашара нуче глас да је конгумац постављен, те тако одма нреста куповање. И трговаца са стране бејаше доста на овоме вашару. Никакав се елучај, Фала ббгу, није догодио, као што се по вашим вашарима збива, да усред бела дана нападну лоиови на човека, као што пре неки дан у Бечкереку на вашару нанадоше београђанина ТриФуна Стојановића и сву му руку изгризоше, хотећи му истргнути кесу, но тројица зликоваца ухагннена су али четвртога не могаше иолиција ухватити.

Исшта, 3. августа. (С. К.) У течају прошло недел.е иастуиила је и на нашој пијаци живља радња са храном. Узрок томе беху стране вести, што јављаху за скакање п,ене због слабих резултата жетве, те је иаглед, да ^емо имати знатиога извоза. Особито ое је ноказала јака вол*а за шпекулацију и почем довози не беху у раамери са куповањем и почем је местна трошња шеници велика, то је скочила готова шеница једно на друго са 40 иовчића, Шпекулација не имајући довол,но готове робе на иијацп, морала ее је ограничг >и на радњу на рокове те уољед тога закључене су при колебљивим ценама зкитне количине и то с почетка недел»е по 4,50 иооле 4,70/75 а ири сврШетку недел*е и по 5 Фор. За ове вам еадапгње цене шенице могу јавити: потиској и моришкој, старој и новој роби, цена је цолценти по 4.60 до 5.50/55 ; банатска лањска роба по каквоћи 4.-—/4.35 до 4.90. И ражи ое трагкило и нлаћала ее готова роба • по 3.20/25, за оепт.-окт, од 3.35 до 3,42 1 / % . У нацолици није ое ништа радило, а што год је било јечма напијаци ове ое је иродало. Нови ее јечам слабо довози а цене су му ове: јечам за стоку цо 2,20/30, за циваре нема робе а за малцки јечам траже 2.45/60. Кукуруза се тражило само толико, колико треба да се иамире иређа1пњи закључци, и илаћала ее лена здрава готова роба по 2.47 1 /,/о0, за сеит. ио 2.60/62 1 Д, за окт, 2.70/72 1 / 2 . Цена зоби готовој роби пређашња је и нлаћа ое по каквоћи по 1.70/80, за септ.-окт. ио 1.78/79. Брашно ое тражи за иааоз а цеиа му но малп скаче. Реиицу плаћају по 7.25, банатску но 7. /7.}$ седамдееет и пет Фунти. Маст, варошка роба заједно са буретом ио 41 /41.50, оеоска роба но 38/39 Форината цента. Шљиве никако не нролазе, босанске држе на 10.50, срнске на 9.50. Нове робе куил>ено је за окт. и нов. 1000 цената по 16 Фор. а сад их држе на 17 Фор. Пекмез, стара роба по 13.50/14 Фор. Шишарке не пролазе, а цеђеног меда иродато је 200 цов"та по 18 Фор, Воска 116/117.