Zemunski glasnik

358

потежкоће, еле то је само глас, пуЂ*га нада, а Бог зна што ће такав повјереник пронаћи, што ли јавити. ИТто је народу дотешчало, Турчин ће извиђети а Турчин ће и судити. Међутим и оно се није обистинило, пгго се је нагађало о ОгеФет -паши, који је спорих данах кренуо из Мостара пут повога Пазара, да обиђе део босанскога вилајета. Управа и судство, одкад он везирује, окрену на горе; великодостојници поодипте се с њим, а број му се противниках множи све то више, сви желе да се поврати Осман-паша. Вло је и наопако . кад богати Турци подмићују лечнике, те им се синони проглашују слаби. да се избаве војничтва. Чиј се копун пеЧе . његва правда тече. У новом Пазару зиђе се нова војачница (касарна) за два табора низана, у сваки табор иде 800 војниках. Турци и каури мрзе Траписте. што се населише око Бањаиуке и могло би до окршаја доћи. Турком је зазубно и то, што наши мјерници забадају пругу жељезничку. Боје се Турци аустриско-унгарске отимачине или анексије, како ју западњаци крстише. Корански мост код Проејечена камена градит ће се текар до године негђе у прољећу а уздајемо се у ђенералнога конзула Зоретића, да ће настојати, неби ли се до тога моста по турском крају путови саградили, да буде више промета, да буде више домјенка. Миии Боже, чули смо, да је вашему ратному попечитељству најпречи посао, приправити небројено учитељство, како ће га и нама доста бити. Бог их умудрио , али само нека на ум узму, да нас немштином неће предобити,

НАРОДНА ПРИВРЕДА. Беч, 6. септ, (Телеграуг.) Шеницау Ђуру: банатска 88 -Фунт. цо 5.25, моривдка 88-фуцт. цо 5.50, Ђурска 87 -Фунт. по 5.15; словачк^ вденица у ФеликсдорФу 90 -фунт. по 6 Фор. 87 -Фунт. по 5.40. Пештанска шеница у Ребелсдорфу 86 -Фунт. по 4.65 , шопронека у Шопрону 86-Фувт. по 4.65 ; у ЈЗадену 87 -Фунт. по 5.30. Слованка ра;« у Бечу 80 -Фунт. по 3.60, сдоЈачка разк у Феликсдорфу 81-, 82-, 84 -Фунт. по 3,60, 3.85, 4.05. Јечам у Бечу: моравски по 3.60/70 , словачка по 3.25/35, Мађарсх«а воб 45 -Фунт. по 1.94, 50 -Фунт. по 2.20. Сташе воде Саве и Дунава. Код Земуна: У четвртак 4. септ: 6 с. 6 п. над нул. Ведро. г петак 5. септ: 6 с, 3 п. над нул. Облачно. „ суботу 6. септ: 6 с. 0 п. над нул. Ведро. Код Митровице: У четвртак 4. септ : 3 с. 8 п, над нул. Ведро. „ петак 5. септ: 3 с. 7 п. над рул. Облачно. „ еуботу б. сецт : 3 с. 9 п. над нул. Ведро. .

Код Сиска: у четвртак 4. септ: 3 с. 2 п. под нул. Ведро. „ петак 5. сеит: 1 с. 11 п. под нул. Ведро. , суботу 6. септ: 1 с. 3 п. под нул. Ведро. Код Оршаве: у четвртак 4. септ. 5 с. 1 п. над нул. Ведро. „ петак 5. септ. 4 с. 9 п. над нул. Ведро „ суботу 6. септ. 4 с. 6 п. над нул. Ведро.

N1 Земуи , 6. септембра. Панчевачка је власт благовремено јавила публици за тамошњи госппјински вашар. И наш ће јесенски вашар ове недеље бити, али од стране наше власти такво што не ви!,осмо. Земунски би вашар могао знатан постати, кадби се обратила на њ пажња радинског света, а то би се могло чинити сретством јавних листова. Почем је вода ниска. и овај ће се вашар држати на новом вашаришту, на ледини пред београдском капијом. Кад је оно лане београдска паробродска агенција силне путннке. што посетише панчевачки вашар, на једноме шлепу сместила, јер не беше довољно места за њи на местном пароброду , београдски с.у се листови преко тога оштро изразили. То се није заборавило , те је од јуче још једна лађа у приправности, да одвезе и довезе публику, ако би нужно било. Неће местни пароброд више ни шлепова да вуче између Земуна. Београда и Панчева. Мали један реморкер , „Шабац", врши ће одсад тај посао , и само на то је одређен. Десетодневно контумацирање рогате марве при преласку из Србије укинуто је усљед мера , што их је предузела српска влада на својој међи према Турској. Прекосутра у уторак држаће се лицитација ради давања под аренду наплаћивање таксе од клања ситне стоке, а у среду због набављања хлеба за војнике, потом сена и свећа за идућу 1870. годину. Што се тиче цаплаћивања таксе од клања ситне стоке, то смо тог мнења да се исто са свим укине , јер Је тај остарели обичај онако исто у противности са пропиеима закона о занатима, као што је и касапска аренда била, а при том не знатне су и Финансијске користи по варош. Од шест дана врло је лепо време наступило, које ће бити кукурузима од велике користи , на и за виноградски је род добро, премда ће се од сутра већ берба отпочети. Као што чујемо , у Фрушкој в<?ћ се у велико беру виногради. До који дан почеће у Земуну међународна телеграФска конференција своју радњу. Заступљене ће бити аустријско-унгарска, сриска, румунска и турска држава.

Из Нодлј жија. 5. септ. (о. д.) После дуже трајуће кипте једва се време толико уленшало, да се је могла храна увести, која нам лежаше до с-коро у пољу. Сад се на гувнима дан-ноћ рпди, само да се летина што пре оврши. Количина овогодишње жетве може се код нае средњом назвати. само је зоб изобилно родила. Једно н:» друго дало је јутро по двадесет пешт. мерова. У погледу на какв )ћу сва је храна добра, еамо није зоб, која је најдуже влаги на пољу изложена била, мало поцрнила, те је само добра за кућевну потребу, но никако за трговину. Видио сам више њих, којима трговци не хтедоше зоб примити, те морадоше се с пуним котамо лима вратити дому. Извоз хране и» Срема данас је врло јак. На бешанској скели товаре се сада шест, на бановачкој пет које лађа . које шлепова. Терети се брзо свршују , почем се због ниског стања Саве на Јарку ништа не товари. Оскудица у раденима на и колима код нас свуда тако је велика, да ћете у сваком селу, где год трговци круне кукурузе, наћи где се унотребљују машине за крунење. За пренос иак робе морају кола са стране довести. Да при таквиМ околностима трговина јаким је трошковима оптерећена, види се изтога, што , док паробродска кирија од Бановаца до Пеште само 23 новчића изнесе, мора се из оближњег села до бановачке скеле преко 20 . новчића од мерова подвоза плаћати. Толико платише Немцима ови дана трговци , што товарише код Бановаца. Кад ће већ укорењени нерад у нашем народу престати! У овој околини данас ове су цене храни: доброј чистој наполици 5.50, мало лошијој 4.50/80 до 5 ф.; јечму 2.80 до 3 Фор.; зоби 2.20/30/40 пештански меров. Цене се равнају највише по тежини робе, и при куповини већ и код нас почеше робу на кантару мерити , и по мери цене одредити.

Сисак, 1. септембра. (К. В. С.) Продаја кукуруза било је ове седмице знатна, и то поглавито босанског , који се слао у Трст , где се неколико лађи товаре ва Инглеску. Цене пак не беху постајане, већ се мењаше сваки час. Шеницом празпа су складишта, но слабо и пролази, осим што уздмају млинари ва околне воденице. Зоби се пак прилпчно довоаи, а има и доста купаца. Време је врло лепо, но вода је са свим омалила. Продато је ове недељеЧ 1600 вагана банатске и бечејске шенице 84 '/,/8 .6-Фунт. по 5.30, 86-фунт, по .6.50; 1000 вагана банатског кукуруза дирнута 86 -Фунт. по 2.45, 5000 вагана здрава 8'6-фунт. ш» 2.65; 500 вагана славопска 86 -Фунт. по.2.46; 23.000 внгана, босанска, транзито, са лађе до 2.46/50, из магазе но 2.60. Зобп домаће 45/46 -Фунт. ваган по 1.60.