Zemunski glasnik

381

п<?Ке да се лише свог заиста изврсцог Јчитеља за љубав пустоме доктринаризму. •— Из Београда добили смо овај допис од стране , која нам до сад није писала: Имам вам јавити за једну неновољност, која је од нехсолико дана предмет разговора, наравно само у тесним пријатељским круговима и који се с разног гледишта претреса: Док неки говоре да влада „строжајше" поступати треба против сваког покушаја, који би мир и спокојство лојалних грађана и лиФераната узнемиривати могао, други пак V томе , што је Стајковац затворен виде атентат па личну слободу. Он је затворен с тога, што је прочитао брожуру Драгише Станојевића и што је исту другоме на прочитагве дао. 0 њиме су заједно узети на одговор у Смедереву још и један трговац и један ђак из велике школе, коме је полиција претресла стан. „Српске Новине" јавише , да влада суспендује Стајковцу право заступничког посла, док му се „злочин - ' не извиди. До који дан доћиће из касације одлука, дал ће их узети под суд. Ако се и не може одрећи право влади да забрани списе, којим се вређа постојећи поредак у држави, опет смо тог мњења, да се такови списи најпре судским путем и то јавно забране, на основу земаљских закона, али човека, који какву брожурицу прочита и другоме на прочитање да, за злочинца прогласити, чини нам се да није коректно. — Не чудимо се толико кад је наша влада толико тесних прсију у погледу на слободну штампу, кад заступник једне велике и цивилизоване државе иште инквизиторно поступање прогив пресе. Тако чујемо да је г. конзул северо-немачког савеза, кад је ону Адлерову изјаву у „Земунском Гласнику" читао, у глуво доба ноки аустријскоунгарскоме заступнику похитао тражећи од њега ваљада а 1а Стајковац сатисФакцију. И овај г. конзул као да не зна, да је штампа једна законита установа, која се у правним државама жандарски повредити не може. Џо свој прилици да је у том смислу гласио и одговор аустро-унгарског заступника. — Комисија за реорганизацију школа у Србији свршала је свој пројект за гимназију. Иредмети су уведени баш како вал>а. Учиће се осим осталих Кемија и прни основи из Физиолођије. Од језика биће Француски,

немачки, од којих ђак мора један знати кад сврши гимназију, а и латински ће се учити , али не обавезно. Добар је пројект, али би још боље било. кад би ми и имали проФесоре за то. — Г. Стратимировић дошао је амо. Кажу да је Орешковић ишао по њега , да га довс е у Београд ради договора, да у своме листу заступа и брани интересе српске владе. за што му је велика новчана помоћ обећана.

— Из Беча јављају за извесно, да ће Њ. В. цар и царица лично нриеуствовати отварању сујецког канала. — Државпи канцелар Бајсти ТаФе били су 20. о. м. у седници ческога сабора. Више заступника ческих изјавили су писмено да се придру1 жују декларацији прошлога сабора и да неће доћи на сабор. — Царица Франц. кренула се 16, о. м. из Нариза, иа је већ приспела у ВеI нецију где је одсела у царски брод ,,Орао," који ће ју одвести преко Крфа у Цариград. — . НАРОДНА ПРИВРЕДА.

Трсг, 27. оептембра. (Телеграм.) Само кукуруз пролази од два дана е тога, што ее две инглеске лађе допуњују, те му је п,ена са 15/20 нов. скочила. Шаћа се по 4.45/50, остала је храна ванемарена. Пешта, 27. септембра. (Телеграм.) Готовашеница плаћа се са 10/15 новч. скупља, узанска пак шеница, која је с почетка недеље због намирета закључка за октобар по 4.75/80јплаћена, садјенуде по 4.55/60. Зоб са 2 новч. нижа, а јечам и ако га мало има ипак се не тражи. Бсчкерек, 27. септембра. (Телеграм.) Слаби беху довози. Најбоља шеница по 4.40/60, средња по 4 Фор. до 4.20. Јечам по 1.80, воб 1.60. Из Нанчева јавише нам синоћ, да и тамо беху довози такође слаби. Цена је шеници 4.10 до 4.30, зоби по каквоћи 1.30/50, јечам по 1.70. Кукуруз од кога има много лањског не може се купити, јер се у добрим рукама находи. Сташе воде Саве и Дунава. Код Земуна: У четвртак 25. еепт. 5 с. 4 ц. над нул. Облучно. „ петак 26. еепт. 5 с. 2 п. над нул. Облачно. „ суботу 27. сент. 3. с. 9 п. над нул. Ведро. Код Митровице: У четвртак 25. септ. 2. с. 0 п. над нул. Ведро. „ петак 26. септ. 2. с. 0 п. над иул. Ведро. „ суботу 27. сеит. 1 с. 6 п. над нул. Ведро. Код Сиска: У четвртак 25. септ. 0 с. 0 п. над нул. Ведро. „ петаг; 26. септ. 0 с. 1 п. над нул. Ведро. „ суботу 27. септ. 0 с. 3 п. над нул. Ведро.

Код Оршаве: У четвртак 26. септ. 3 с. 6 п. над нул. Ведро. „ петат 26. септ. 3 с. 6 п. над нул. Ведро. „ суботу 27. септ. 3 е. 3 п. над нул. Облачно. Земун. Услед аусиријеко-српске конвснције наступише знатне промене у [гоштанским одношајима према Србији , за које нам ваља читаоце известити. Ми смо се т.ога ради обратили на овдашње поштанско надлежатељство, које нам је ово извешће дало. Из Земуна у Београд и обратно иде пошта лети три пут на дан, зими нак само два пут. Дети иде у 7 "Д часова у јутру, у подне и у 5 часова пред вече; а зими у 9 часова пре а у 1 после подне. Осим земун-београдске тачке постоје поштанске свезе са Србијом и код Кленка-Шапца и Оршаве-Текије. Обична писма до једнога лота тежине могу се плаћати или неплаћена пошти предати, а такса за просто писмо износи кад се Франкује 5, за неплаћана пак 10 новчића. Ова такса важи само за варадинску и банатску границу. Отворене штампане ствари, КгеигБапс1, као што су трговачки циркулари, ценовници и т. д. примају се до 15 лота тежине, а за свака 2 'Д лота плаћа се 2 новчића. Један број новина пак Франкује се са 1 новчићем. 8а рекомандована писма плаћа се осим обичне поштарине још 10 новчића за рецепис, а за повратни рецепис још других 10 новчића. За експрес-писма, на којих адресу „Сћаг§-е" написати ваља, плаћа се још башка 15 новчића. И амантска пошта ради између Аустрије и Српске кнежевине. Новчани аманети могу се у запечаћеним писмима са пет печата пошти предати. Пакети такође се примају на пошту, само што они који су упућени у унутрашњост Србије не смеду тежи бити од 75, за Београд пак' 100 фуната. Аманети морају бити праћени подвозним листом штемплованим са 5 новчића, а у интересу партаја лежи, да се подвозни лист и на српском језику дода, који не мора бити штемплован. Сви аманети, осим оних који садржавају папирне вреднос/ги , или монете, морају уз то још и ђумручку декларацију имати. Аманети могу се предати пошти плаћени или неплаћени , но ако су упућени у погранична места Шабац, Београд и Текију морају се Франковати .