Zemunski glasnik

382

За. оштету или ако се изгуби, даје се толико накнаде , за колико је вредност аманета декларонана. Само за штете ратним сдучајевима ироузроковане не даје се накнада. Ва аманете, којима није вредност означена, даје се у случају штете накнаде, но никад више од 1 Фор. и 50 новч. за сваку фунту . Иотраживање накнаде за губитак аманста мора се за годину дана поднети. Наплате поштом (Касћпаћте) не постоји за Орбију.

111 Земун, 27. септембра. Као што је јављено у овом листу , да ће бити , дргкана је у прошли понедеоник главиа екупштина акцијонара земунске п.етролејске Фабрике. На скупштину дошло је само десет акцијонара , сами Земунци , осим г. Банковића из Београда, који заступаше 196 акција. По отварању седнице беше г. М. Ивић једногласно за скупштинског претседника и г. Сопрон за перовођу изабран. Пошто је претседник ствар укратко разлол-гио , чега ради је скупЈџтица и пошто је јавио , колико јв свега акција уписано , питао је, да л' да ее друштво са 400 акција конштитуира, или да се продужи рок уиисивагва? Једногласно буде решено, да се друштво конштитуира и да се више нико не прима за акцијонара, до даље одредбе , осим оних, с којима су се можда заводи ца страни задоцнили. Уједно би ре1цено, да се засад остаје при томе, да се само50 °/о уплаћује. У случају потребе решике будућа главна скупштина, ил' да се осталих 50°/ о уилате , или да се нове акције издаду. Потом изабраше два одбора, један у лицима г.г. Ивића, Игње Василијевића и А. Д. Јовдновића, који ће да изради устав; другога су пак одбора чланови г.г. Панта Барјактаровић , А. Д. Јовановић и Јован Милаковић, који ће да врши друге предходне послове. Фирма друштву остаје иста, коју је већ осн ипа ј.ући одбор изабрао: „Акцијско друштво прве земунске петролејске раФинерије." Но да би се што пре могао иосао отпочети, наложено је одбору, који ће да изради штатут, да нужне кораке код власти иредузме, поглавито да распише стечај у прашкој „Политици" и „Дражђанском журнаду" за текничара, који ће Фабриком да руководи. Овоме ј.е одређено за годишњу плату хи.ваду Форината и иет на сто од чистог добитка у име тантијеме.

На то је прочитан уговор , гато га је оснивајући одбор са г. А. Д Ловановићем закључио, као и инвентар Фабричких справа и буради, које је друштво за седам хиљада Форината куиило под тим условом, да може до конца Августа идуће године у садањем стању са радњом б е 3! I л атежн о о ста ти. Иошто је то скупштина едногласно одобрила, решено је, да г.г. 11. Варјактаровић, И. Василијевић и Ј. Милаковић прегледе рачуне, а текничке сираве иримиће по инвентару у своје време текничар.

Београд, 27. септембра. (о. д.) Дућанске радње без разлике добро пролазе, на и сама брашнарска почела ]е жив .ва бити. Болтаџије се туже да много на вересију давати морају. То је додуше свагда у Веограду, али је од неког времена тај рђав обичај узео маха. Са храном се баш ништа не ради. Шпекулантима не подносе високе цене што их продуценти ишту и једва се купује толико, колико изискује месна потреба. Ове су поминалне цсне храни на овдашњОЈ пијаци: шеници 85/90, јечму* 62/65 а зоби 60/65 гроша но каквоћи. Осим јагњећих и јарећих кожа по 23/24 и кавлака по 13/14 гроша нема на пијаци никаквих кожа. Вуну цене на 8/9 гр. оку, а маст и лој по 7 'Д./8 гроша. Цеђеном меду ј ; е цена 4/4 'Д, пецеђеном 3 гроша, орасима 50/60 пара , шљивама старим 200, новим 300 гроша товар. Цена воску 26/27, шишаркама 2 '/ 2 гроша ока. У новчаној радњи опазио сам да има много наполеона на пијаци, који се мењају по 101 грош за дукате од 60 гроша. Ових дана била је новчана радња прилично жива премда је дисконт отешћеи и добрим је меницама 6/8°/ 0 . Дукати пролазе за цванцике по 56 гр. и 10 пара, за рубље по 60 гр. и 12 пара. Још вам не могу јавити да је „прва српска банка" своју радњу отпочела. Познато вам је, да је српска пошта отпочела саобраћај свој са Аустријом и врло добро иде. (Г. дописник то јавља о пошти ваљда из родољубља, које ми потпуно уважавамо, Али код таког сувопарног предмета, као што је пошта, такви осећаји нису на своме месту. Ми смо извешћени са сасвим поуздане стране, да се нова поштанска радња у Београду не само не врши уредно, већ да највећа конфузија

постоји, а тој конФузији прииисујемо, што нам аманет једаи, предат пре десетак дана београдској погати, још није стигао. То је писмо предато у први дан, у који је сриска пошта почела непосредно радити са Аустријом , и почем смо ми по свој ирилици те среће, да наша писма најпре особиту манипулацију пролазити морају, то ћомо још који дан причекати док га званичшш путем не рекламујемо- По да не би У будуће толико морали чекати на наша писма, то овим изјављујемо, да ћемо их и отпечаћена примати. У.)

Сисак, 25. сспт. У послу је код н.чс мирно, и цсне попуштају на спима пијацама, а наровне још попуштати морају, јер су продаје скоро никакве. Опе седмице продато је: 4600 вагана шеницв 80/87-»уит. &.70. 2000 пагапа кукуруза босанског 86 -Фунт. 2.52. 2400 вагаиа зоби хрватске, 3.90' 100фунт. Горњо-Кар.1опачка кућа ..В. Барако" купнлаје познатн већ од више година на Дунаву нароброд „Архимедес" и ночем ће та лађа само између Бе■пгсрека и Сиска радити, то Ј»е свагда при повратку носити робу колониалну за Кленак, Шабац, Митровицу, Земун-Београд, Паичсво и Бечксрек. Кнрија ће по изгледу савим бити јефтина и у своје време кад ова радша отп,очне нисаћу вам онширније. Мсшта. 21. септембра. (С. К.) По странсним пијацама још једнако траје нерасноложеље у погледу на радњу са храно«, штоје узрок (1 да суикод нас цене још једнако падању наклоњене. Овдашње су цене према онима по странским пијацама са свим неповољне; јер док наши продавци, показујући на незнатне довове и на високе цеие по местима, где се храна купује, никако нопустити иеће, то су цене ио страиским пијацама више-маље свуда пале. При таким околностима није ни могло бити внатнога промета, који једва количину од 80.000 мерова показује. Слаба беше рвдња на термин, те није се могло ни утом погледу веће цене постићи од 4.52'/, до 4.55 за готово., Врло мало имаде усанеке шенице на пијаци, атоје међусобно сторнирање олакшало; било је случајева да су са 5000 цената 60 до 80.000 закључених изравнали. Ово као и падање хране по страпским пијацама обориће цене по свој прилици још већма, како со буде више робе доносило. О цсне храни имамо ово да јавимо. Шеница потиска, моришка и банатска: 88 -Фунт. по 5.—5.10 87-фунт по. 4.90 до 5 «>ор., 86 -Фунт. по 4.60/70; 85 -Фунт. 4.35/50, 84 -Фунт. по 4.30/40, 83 -Фунт. 4 ф . до 4.20 цолцента. Раж, готова роба, мерено 80 Фунти, по 2.80/90: за новембар-децембар по 3.03. Од јечмова нролази само онај, штојеза малц, мерено 72 Фунти но 2.80/90; јечам за стоку номинилно по 2.25/30. Зоб ио каквоћи по 1.80/82, 50 фунти мерено. Од кукуруза продато је само толико колико је местна потреба изнскивала, те је пао на 2.45 до 50. У кукурузу није се ништа закључило. Маст, варошка роба, по 42.50 е ^уретом, сеоска роба такође с буретом, по ф. 39/40. Од шишарака продате су неке мање партије нове робе по ф . 14/14.50, а нове шљиве слабо нролаве; дри?е их на ф . 15 центл, а цеђен мед на ф . 19.