Žena

168 ЖЕНА

је од 600 чланова једне године 6, а друге године 9, неких година по 13—14, а једне године 16 Замислите само каква је то разлика 6 и 167

Излази, да једне године умре скоро три пут толико чланица како друге. Некада је умрло од стотине један члан, а неке је године умрло од стотине близу три члана. Но кад се скупе уједно св"х последњих девет година, онда излази да јекод „Добротвора“ умрло ва последњих девет година једно на друго тек нешто мало више од 2 члана од стотине (2''). Код „Задруге Срба Занатлија Новосађана“ било је на пример 1906. године 102 члана, а умро је један члан. 1910. године било је 124 члана, а умрло је 2 члана. Но 1889. године догодио се тај случај, да је од 188 члана умрло 12 члана, дакле на сваку стотину девет.

Ово је, дабогме, била изнимна година, кад је било најјаче умирање, алл кад узмемо свих 40 година како постоји Задруга Срба Занатлија Новосађана, онда ивлави, да је за т х 40 година умирало од сваке стотине скоро три члана. Зашто умпре код „Добротвора“ годишње један од стотине мање него код Задруге Орба Занатлија Новосађана, то се мора растумачити тиме, што се код „Добротвора“ примају само они, које лечник прогласи за здраве пи примају чланове само до извесних година, а код „Задруге Срба Занатлија Новосађана“ нема тога. Ви знате, да се лане догодило код нас тај сретан случај, да од наших 174 чланица није ни једна умрла; те да смо лане отпочеле наше ново друштво, ми би имале данас резервног фонда два пут по 174 круне, а то је 348 круна. Но ми се не смемо ослањати на сретне случајеве него на рачун, а по томе рачуну морамо узети, да код нас просечно од сваке стотине може умрети 3 чланице, а богме можда нешто и више. Јер и код нас неће бити строгости при примању у чланство. Зато не можемо давати више од 50 круна по смртном случају, а што остане, употребиће се као помоћ у болести.

Но морамо узети у рачун и ово. Не дај боже, али нам се може догодити, као што се догађало код слич них друштава, да умре неке године и 6 од стотине.