Žena

ЖЕНА 11

гласно. А исто је тако једногласно решила да даде 100 круна припомоћи новом друштву, и да у корист оснивања Тог друштва приреди забаву).

о

Ријеч двије 0 нашим Женским Добротворним Задругама.

Катарина Пичета. Мостар.

Мало која жена дане овјећа' у првом реду дужност, да своју кућу учини милом и прпјатном онима, који су позвани да живе под њевинијем кровом. Она осјећа, да треба да буде у првом реду примјерна домаћица, честита супруга и добра мати; али она осјећа да има ијош неке дужности, — дужности према ближњима. — Чинити добро ближњем, послужити општем народном прогресу, утрти многу суву и невољу, ва њу је велика утјеха и задовољство. Знајући да сама не може учинити много, а удружена да може учинити доста, увела је жена иницијативу у женским удружењима, стварајући тако једну цјелину, која је у стању да развије своју активност, на просвјетном, привредном и хуманитарном пољу.

Код нас у Босни и Херцеговини нема више од 4—5 година да је та идеја нашла одзива, јер стари патријархални начин живота није дозвољавао жени да се удаљи из унутрашњости породичне. Стари патријархални живот се све више губи и уступа мјесто уновом добу“2 али баш при пријелаву из тог патријархалног живота у нови културни, постоји опасност покварености нашег женског нараштаја. Осим основних школа и ђевојачке школе у Сарајеву, у читавој вемљи немамо других за више образовање нашег женскиња, које лишене даљег обравовања не разумију суштину новијег времена, него гледају напредак у изопачености, у спољашњим демонстрацијама, у слијепом подражавању моде, у жељи да се допадне и да се диве њезиној разумије се спољашности. Оне знају оно