Žena

190 ЖЕНА

Ја не знам, мисли ли писац горње књиге, при етварању женеког калуђереког реда, да се вратимо на оно првобитно, те да и ми почнемо тако. Но као да Св Антоније није био сретне руке, јер је П. Никејски сабор 187. године забранио те заједничке манастире. Може се мислити зашто, кад је сам творац манастира, Св. Антоније рекао: Нема бољег човека од добра калуђера, а нема рђавија човека од рђава калуђера.

Главно је да утврдимо ово: Начело калуђерског живота састоји се у удаљивању од света и одрицању свега онога на што нас гони човечанска природа. Према томе начелу удешен је п завет калуђерски. Одриче се породице, света, брака и сваког „еладострастија.“ |

Али да! Писац тражи модернизирано калуђерство. Хоће калуђерице, које воде рачуна о свету, и хоће да му помогну. Разумем, али то је све мало. Ако хоћемо да их модернишемо у духу времена, онда треба да им изменимо и завет, али онда оне не би биле више калуђерице А нашто да гонимо тај свет на заклетву, коју обично не одрже. Тражити од некога завет на оно што је противу природе, то је по појмовима 20. века — неморално.

Имао сам прилике, да проведем дуже време у једном ванаторијуму, где су калуђерице биле болничарке. И завирио сам мало дубље и у тај живот. Необично таје, али је истина, да скоро трећина погази отворено заклетву и побегне. А оне другег! Мале их је, које се ниву покајале. Оне ву изложене највећем искушењу и њихово је скоро опште мишљење. да према њиховом завету не треба да их пусте да живе у свету и са светом, јер је онај завет срачунан на манастирску самоћу и нато, да проводб век управо — вабрављене.

Друго је модернизирати оно што већ постоји, и што се због разних подитичких и друштвених прилика укинути не може, а друго је стварати нешто, што у основи ни најмање не одговара више данашњем времену.

Када је постајало калуђерство, свет се заносио идеалнма, да кињи тело своје. Данашња наука сматра то за глупаво, и тражи да човек живи човечно, онако, како је то боље по његово здравље.

Кад се стварале калуђерство, онде је свет. гледао брак као иешто грешно, срамно или бар као да би боље било да није; а пре неколико година је удово свештенство карловачке митрополије тражило од синода да дозволи свештеницима и други брак, а наш народно-црквени сабор јету молбу једногдасне препоручио,