Žena

238 ЊЕНА

сносити Без народне помоћи тешко. Ми немамо штинендија за музичаре, па тек за тако мале. Неколико госпођа одаввале се моме позиву и склописмо једно коло, да малом Милану створимо народну штипендију за време његова учења у Бечу. Одазвало се неколико места. Но то је све још мало. Обраћам се на све сестре Српкиње да нам се придруже, како би се она скромна свота повећала, како би мало Српче могло развити дар свој. Он треба да вна чији је, и уверена сам, да ће и српска музика имати користи од њега. У овој ствари даћу радо обавештаја свакој сестри Српкињи, која се заинтересује за малога Брацу.

раје

Здравствено тројство. Др. Данило Кеслер. Сотин.

Познато је хигијенско тројство: Ваздух, светлост и чистота. Много се о томе говорило и писало, али, на жалост, са мало успеха, или тек са пцоловним успехом. Чак и они, који мисле да се клањају том тројству, не чине то довољно. У овим редовима, говорићу о том тројству, али понајвише о ваздуху.

Кад би неком давали, да једе хлебац, који је већ неко други имао у усти, он би се страшно расрдио.

Имао би и право. А колико пута ми увлачимо у себе ваздух, који смо ми, а и други, већ неколико пута употребили, и тако рекућ пабирчимо по њему још оно мало кисика што је остало, седимо и кад не морамо у загушљивој и смрдљивој соби, а храна нашег тела налази се у изобиљу у чистом, свежем ваздуху. Зато се бринимо да је ваздух у соби увек чист и свеж, особито у соби где спавамо. Не треба жалити огрева, јер што изгубимо у огреву десетоструко накнадимо у здрављу. Није доста отворпти један прозор у соби, па га држати кратко време отворен, него треба отворити и проворе и врата да се ваздух скров прочисти. Кад би у литру прљаве воде усули чашу чисте, још нико не би хтео пшти таку воду.