Žena

242 ЖЕНА

Уганде — јер краљ од Дахоме има једва две-три хиљаде жена. Не ппшем научну расправу с И Бог нека ме са-

чува тога — па зато сад не морам превртати којекакве књижурине, и тражити по њима: У коме крају света живи она жена, која има највише мужева Разуме се, ваконптих мужева, јер бп се иначе могло испоставити, да то и није у Аустралији, него можда негде у средини Европе.

Кад човек чита живот разних народа и опис обичаја њихових, онда тек види, данас и данас има свакојаких, а да нас је било у прошлости, допустите да кажем још свакојакијих. Ево васвим озбиљно вам кажем: Има данас не само међу такозваним дивљацима, него и у просвећеној Европи људи, који живе, што би наши рекли, по божијем закону, један човек и једна жена везани брачном везом, А кад би завирпли у прошлост, наишли би још доста којечега.

Било је времена, када ме није мрзило да читам историју брака, и када сам уживао у препирању научара: Како су управо живели први људи Ја сам уверен, да се та препирка није ни данас свршила, и трајаће без сумње, „док се ај док се винце лије и док срце за срцем уздише,“

Једни доказују, да је бог створио од људи само Адама и Еву, те према томе, и поред најбоље воље, Адам није могао да живи у многоженству, нити Ева, у многомуштву, него су морали, хтели не хтели, да живе у браку, у коме један муж има само једну жену и једна жена само једнога мужа.

Неки научари, који нису веровали толико у Бога, колико у Дарвина, доказивали су, да је сваки човек, МО таун нек бал Дете ране у А Ни једног мужа, ако већ ни абог чег другог,а оно зато, што су то тако научили — од мајмуна.

То је врло умно речено, али је слободно запитати: А јесу ли и господа мајмуни пре неколико де сетина хпљада година, живели у — једноженству, као што данас живе сви честити и примерни мајмуни2

Јер, молићу лепо, једно је ипак доказала наука, а то је, да су у току мпогих хпљада годпна многе