Žena

668 ЖЕНА

вима, — то он може рећи из искуства — али све је то ништа према ономе, кад нешто не ваља у срцу.

Па није већ ваљало ни у кући. Не треба да му полије вода ливаду и њиве, па да осети. И кад прође све на миру, мора да потписује менице. Пре је некако знао и памтио термине, али сад се ти термини намножили, да им не може никако да ухвати рачуна. А тек не може водити о меницама књиге, као каква банка и задруга. Но банке п задруге воде књиге, па на дан и на сат протестирају и утуживају п еквеквирају.

Никако не ваља. Пре је био због неке протестиране и утужене и осигуране менице у вароши, па су му срачунали, шта то кошта. Он само хукну.

— Вашто ме тако убијатег — пита он чиновника, који му је све срачунао.

зашто се, брате, не држиш реда2 'Гакав је закђн. љко само хукну. едан стари господин стајао је тамо, загледа у

хартију и каже: — Ситна меница! Више ћеш платити трошкова, но што ти износи и капитал п интерес. Па се окрете оном чиновнику, и рече: Да

имам права, ја бих само ономе дао да може потписати меницу, који има сведоџбу, да је положио испит из менична права и зна шта је меница.

Вељко се захвали ономе господину, алп осећа, да код њега није крив само менпчни закон, него има п друге беде.

После неког времена удала му се сестричина у Србију, а он је испратио сватове до Београда. У Београду су се тешко и дуго растајали. А за све време тешког пи дугог растанка, продужило се пиће. Ујутру хоће да се врати, алп га нешто стеже. У срцу је. По челу га обли зној од бола и страха. Јер се ни од какве болести човек толико не поплаши, као кад га погоди болест посред срца жива.

Кад му је мало олакшало п попустило, намисли да оде лекару. Он додуше не верује лекарима, нит их је требао, али ће ипак отпћи. У Београду га неће нико впдети, нит познати, па да му се после исмева.