Žena

698 ЗЕН А

Захвалне Српкиње — Змају.

У недељу 23. октобра откривен је у китњастом Срему, у Руми, споменик Змају.

Попрсје Змајево саливено у тучи стоји на високом каменом подножју, на коме су урезане ове речи:

ЧИКА ЈОВА-ЗМАЈ 1833.—1904. Своме омиљеном песнику Захвалне Српкиње.

„Застава“ пише: Лик је Чика Јове добро погођен, а нарочито је веран када се гледа са стране. Цео споменик је уметнички компонован и израдио наш знаменити вајар Ђорђе Јовановић, што су уметнику сви признали.

Прво је био парастос Змају.

Протопрезвитер митровачки Владимир Милутиновић из“ говорио је у цркви говор књижевне вредности. Износио је слободоумље Змајево, али доказивао, да Змај није дошао са својом црквом у опреку.

Затим је било пред непрегледном масом света откривање споменика. Споменик је пред новом двокатном српском школом, на лепом месту.

Свечаност пред спомеником отворила је гђа Миладиновић председница одбора Српкиња Румкиња, које су народним прилозима подигле споменик Змају.

Затим је стао на узвишено место професор Милан Недељковић и одржао леп говор о нашем великом песнику.

После је говорио Милан Манојловић епарх. школски референт карловачке митрополије, који је обележио Чика Јовин рад на пољу дечје књижевности.

За овим је дошло полагање венаца на споменик.

„Осим венаца положиле су Змају на споменик, нарочито женскиње некојих женских школа из Србије. А сви, који су полагали венце и цвеће, рекли су пред спомеником неколико топлих речи.

За овим се појавио на средњем прозору горњег соја школе млади гуслар Петар Перуновић. Изјавио је, да хоће да положи на Змајев споменик гусле јаворове и да уз гусле отпева песму. И отпевао је дивним гласом народну песму, која је из многог ока истерала сузу.

За овим је у соколани, у великој дворани школске згра-