Žena

ЋЕНА 101

којих су Турци онако брзо напредовали, а Грци, Бугари и Срби онако брзо падали.

Осим тога у књизи ће бити преко стотину лепо изра ђених слика, међу којима фотографски снимци свих наших старих задужбина, верни ликови наших владаоца и владарки и некојих великана снимљени фотографски из најчу_ венијих наших задужбина (Дечана, Грачанице, Студенице, Жиче, Манасије и других) затим фотографирани снимци некојих старих писаних споменика итд.

Оглас ове књиге изаћи ће ускоро, те већ сад упозоравамо српску публику на ову историју, која нам је тако преко потребна.

Здрављак календар за народ за 1912. годину. Година У! саставили: Др. Јован Данић и Др. Добр. Гер. Поповић, Београд нова штампарија Саве Раденковића и брата 1911. Цена за Србију 30 пара динарских. За иностранство 40 потура. Овај мали, јефтин календар има корисних поука за здравље, и ми га тонло препоручујемо.

Што св тиче календара уотште, желимо да триметимо ово: Налш свет обично купи годишње само један календар понајвише због календарског дела, јер не може бити кућа без календара. И кад има један, не треба му други. А то је тогрешно. Има у нас сваке године неколико врло добро. брижљиво уређени: календара, а уз то су ти календари јефтини, јер се штампају У много тиљада примерака И кад се одбаци календарски део;

итак, купујући неколико добриг календара, можемо јефтино обо гатити своју књижницу ЕРЕ

Натуљске шетење. Написао Миле Павловић. Београд 1911. (138. свеска Српске Књижевне Задруге.) После Љубомира П. Ненадовића и дра Милана Јовановића било је тешко писати о Напуљу, о томе „комаду неба, што је пао на земљу“.

Миле Павловић је покушао то. И што је „Српска Књижевна Задруга“ издала његове „Шетње по Напуљу“, сведочи, да се није узалуд шетао. М Павловић пише уопште занимљиво, пријатно, а то се опажа и на овој књизи. Добре путописне црте можда је најтеже писати, а ове су добре.

Нешто упада у очи У овим напуљским шетњама има о свему и свачему; има одељак: „Наполитана