Žena

ЖЕНА 59

саму зубну кост, праве мање или веће шупљине на зубу тако, да се цела круница зуба „изеде“ и „строши“, Све дотле болова нема или су незнатни. Али тек кад трулеж и распадање зуба дохвати и сам „живац“ у зубу, онда наступају велики болови, тада наступа гнојење у корену зуба. Често се деси, да се то запаљење и гнојење пренесе на омотач корена зуба, на саму вилицу и проузрокује оток, гнојење и тешко залечиве ранице на деснима или на слузокожи образа: “

Да би имали здраве зубе, треба уста и зубе најчистије одржавати. Уста и зубе треба прати увек после јела. То не треба ни једанпут пропустити. Уста се могу испирати обичном водом или нарочитим течностима, које лекар препише, али ко и то није у стању, нека помеша једну кашичицу чистог шпиритуса у чашу винску воде и тиме нека уста испира. Ко је у могућности нека употреби и друга средства. прашак, масти и четкицу. Четкица треба да је трострука, како би при чишћењу зуба једновремено чистила зубе с поља, одозго и изнутра. Четкица не сме бити одвећ оштра или сувише мека. Четкица се мора најчистије одржавати. да се после употребе добро испере и остави у какав добро затворен суд од стакла или плеха.

Не једи и не пиј час топла, час врућа јела и пића, јер услед тога најлакше напрсне зубни глеђ.

После јела треба пажљиво, још пре испирања, отклонити крупније остатке од јела чачкалицом. За чачкалицу не узимај ма какво дрвце: палидрвце, нити пак оне нарочите дрвене чачкалице, које су врло рђаво саграђене и сумњиве чистоте. А још мање се сме дозволити, да се за чачкање зуба употреби ма какво дрвце споља. Комадић од метле и томе слично.

За чачкање зуба најбоље је употребити лепо, танко зарезано и увек чисто очувано, перо од гуске.

Чим се неки зуб мало поквари, не чекај, да му сва круна пропадне и да се други од њега покваре, већ, поред одржавања чистоте отиди зубном лекару, да ти зуб очисти, испуни неком смесом, и на тај начин спречи даље кварење не само тога већ и осталих зуба.

Ко је пак лринуђен, да више сасвим кварних зуба извади, нека друге, нове зубе намести; на тај начин сачуваће себи не само здрав желудац, већ и цело тело.