Žena

96 ЊКЕЊА

дичног на добро упутити -— она га упућује. Где треба што исправити — она исправља. 'Греба лп кога на добро подстрекнути, она га подстрекне. Треба ли коме што помоћи, она помогне. Је ли ко болан, она га нежно негује. Једном речју добра, образована је жена прави анђео чувар и заштитник у породици и животу друштвеном.

Обравована жена је разумна домаћица, верпа љуба и нежна, мајка.

Све ситне, а ипак велике и пуне значаја разноврспе кућње послове врши она орно и вољно, са самопрегоревањем, са искреном преданошћу, истрајношћу, оданошћу, великом љубављу, а само жени својственим знањем, умењем и вештином на срећу, напредак и процват своје породице и народа, коме. припада.

Жену је сама природа таквом створила, и таквим дарима и чарпма обдарила, да она може и са малим па чак п без икаква образовања, по самом свом природном нагону, својој најближој околини, својим милима живот омилити, да их може усрећити, да их можз унапредити, А тек каква је неивмерна срећа за породицу, ва народ добра и образована жена!

Јер тако мило, тако благо, тако нежно и мудро пе зна п не може никад нико, па ни најбољи и најспремнији васпитачи, као добра, напредна, образована жена утицати на правилан друштвени, душевни п телесни развитак.

Жеена својим особинама, које се њом рађају и које су јој урођене — вадивљује. ј

Изгледа нам у извесним тренуцима и приликама као неко надприродно биће, као божица.

Жена залутале једним, тужним, молећивим погледом, или једном згодном благом речју, на прави пут повраћа, пале подиже, болне крепи!

Жена има неку необичну снагу. Та снага, коју жена пма, колико је. -чудновата, толико је загонотна.

Стога је жена одувек била загонетка. Па ће п остати загонетка. М то вагонетка) коју до данас нико није одгоненуо. И неће је ваљда никад нико моћи правилно одгоненути, Шта више није ни потребно