Žena
365 БЕРНА
згусне. Томе се дода 14 декаграма самлевена лешњика и две кашике мрвица од земичке. Од тога правити пуслице у тепсији која је помазана маслом или машћу и пећи.
Колачи од воћа (Рппсеззеп Зећише). 14 дека шећера мешати са 8 жумањаца да буде буавно, затим додати 14 декаграма самлевена неољуштена бадема, 4 деке исечене урме, 4 деке малога грожђа, 4 деке обарена на резанце исечена бадема, 3 деке истрвене чоколаде, 3 деке исечених смокава уз то цимета на врх ножа, мало каранфилића, једну кашику брашна, две кашике мрва од земичке и на послетку пену од 4 беланцета. Тесто се пече у дугачкој горе округлој форми, а кад је испечено прелије се преливом од шоколаде. ·
Месечићи. 42 деке шећера, 8 жумањаца и 28 дека масла треба добро умутити, затим додати 14 дека неољуштена ситна бадема, мало лимунове коре, затим пену од 4 беланцета и 6 деци брашна. Та се смеса успе у намазану тепсију и пече се на умереној ватри. Кад се охлади, исеку се са формом од месеца.
Колачи са медом. 4 цела јајета мутити са 25 дека шећера, томе се дода кашичица цимета, на врх ножа каранфилића, једна кашичица соде бикарбоне, 25 декаграма меда, 42 декаграма брашна. Тепсију треба намазати и 06ложити чистом белом хартијом, а тесто посути са обареним бадемом, исеченим на резанце.
Пролетње тесто (РтаћИпозасћише). 14 декаграма масла треба пола сата мешати са 14 декаграма шећера. Томе додати 14 декаграма ситна бадема, пену од 4 беланцета и 7 дека брашна. То се тесто пече у дугачкој, подубљој горе заокругљеној модли. Кад је печено прелије се са густом смесом, направљеном од два жуманцета и измешаном са 10 дека ванили шећера. Тако помазано тесто треба оставити на сувом месту да се осуши.
Бурски колачи. На дасци треба замесити 14 дека масла са 14 дека брашна, 14 дека шећера, 14 дека обарена самлевена бадема и 3 жуманцета. Тесто треба растињити на тепсију у дубљини од једног центиметра и у пола испећи. Онда намазати са пекмезом од кајсија. Напослетку метути одозго пену. Пена се прави кад 4 беланцета са 28 дека шећера излупамо док згусне. Тада се тесто допече, исече док је још вруће на четвртаста парчад.
+