Žena

МОЈЕ НА "_ 205

Кад све бабе и све гатаре изневере, онда се тек тражи лекар. За ово има кривице и до лекара. Али највећи је кривац ниска култура нашег народа.

Наше школе готово немају никаквог лекарског назора. Среским лекарима се у Србији ставља и школска служба у дужност. Али код и сувише многих задатака, који се стављају среском лекару у дужност, он често ни један не извршује како треба.

За наше односе морало би се нарочито подешавати ово питање о школским лекарима. Школе нарочито сеоске, где села нису ушорена и на салашкам школама морале би имати кујне и просторије, где би се деца задржавала у ваншколско време. јер по нашим сеоским школама деца проведу цео дан уз парче проје и мало сира и лука око школе. Школски лекари могли би бити постављени за 8—12 оближњих школа. И њихов би задатак био обилажење тих школа.

Велике вароши са по 2—3 хиљаде школске деце по разним школама, могле би издржавати школске лекаре, којима би главно занимање било школска хигијена. јер заиста и чудновата је и луда је политика остављати случају хиљаде будућих грађана као тице на грани, да се случај брине о њиховом развитку и здрављу.

ара ТУЂЕ МИСЛИ.

Сигра, дакле рад а не уживање, одржавају децу веселу и расположену.

ж Деца ће највише научити од онога кога воле. ж Чим деца нису расположена онда нису здрава, онда већ нешто није у реду и одмах треба гледати да се помогне. 5 Кад слаби родитељи виде да нешто није добро код њихове деце обично кажу: То ће проћи! — Не, то неће

проћи, то ће се развити.