Žena

214 ЕН

лико недеља видео сека Стану. Доцније сам дознао, да се код њих догодио покор.

Пред пеборе имали су противници у једној крчми „Ђаволску част“. Било је удешено, да се само пије. Но крчмар је негде нашао рибу и скувао рибији паприкаш. Кад је рекао да има дпвне рибе, сви су кавали: дај, а после није нико платпо. Кад су кортеши видели после неколико дана да су пропали на избору, још су мање хтели платити. Рекли су: То нисмо поручили. ;

Крчмар се досетио, па написа свакоме писмо, ко је био на оној части. Учтиво алп озбиљно. У писму је рекао, да је пиће било част. Али риба то је што друго. То треба сваки да плати и топоједну круну.

Такво писмо добио је 8 дана после избора и Станин муж. Кад је писмо стигло, човек није био код куће п писмо дође Стани у руке. У ратарској кући је писмо реткост. Прође по неколико година, а да ништа не дође поштом.

Када Стана прими писмо, опра руке и отвори

И чита жена да је пиће било забадава, али само пиће, а рибу треба платити. Ваљда не траже, да их баш сваки дан забадава хране.

Жена чита писмо једаред, дваре', триред; није јој сасвим јасно! Оде свом оцу и пита га. А отац

јој каже: — Та то је јасно! Онај твој несретник био је на ђаволској вечери. Сад треба да плати. И право му је.

Али Стани није изгледала та ствар тако проста. Оде кући, поли се, уве своја два синчића и дође оцу.

— Шта је 2

— Ето шта је, каже му. Нећу да живим в Јудом Искариотским, па да будем и ја проклета п овога и онога света. И хоћу да спасавам ову невину децу из ђавољих ноката. Ја сам ти кћи; молим те као оца свога, прими ме у кућу, а ја ћу радо надничити и хранити себе и децу. Хранићу их кукурузом, али ћу их учити да не морају црвенети. Он је осрамотио све нас.

Оцу је тешко, није ни њему право шта му је

| |