Žena

238 ВВ ЕН А

ћице траје само тр' месеца. Цел је тога курса, да даде девојчицама најпотребнију спрему за домазлук. Примају девојке које су навршиле 14 година, свршиле основну школу, а уче се: кувању, шаву, крплењу, сервирању, домаћим пословима, прању и глачању, повртарству и цветарству, науци о домазлуку, науци о здрављу, рачуну, певању и гимнастици. Има даље пофторне школе за домазлук, које трају две године. Имају курс, у коме се предају основна питања друштвеног живота, који курс траје шест недеља и то два сата недељно. Имају курсеве ва шав, руком и машином. Курс се предаје два пута недељно, од 9 до 12 сати пре подне и траје 10 месеци. Има после курсева за кројачице и ва модисткиње, који према спреми ученице трају, краће пли дуже време (за модисткиње два месеца). Имају курсеве ва фривирање, који трају шест недеља (трипут недељно по два сата). Има курсева само за кување, који трају 5 месеци, од осам сати ујутру до после подне. Школарина је за оне, које плаћају, 25 круна месечно, а овим тога плаћају 80 потура сваки дан ва ручак, јер су обавевне тамо ручати. Ученице добијају после свршених школа и курсева сведоџбе.

Изнели смо овај рад бечког женског друштва ва, васлугу (Улепет-Ктаџеп-Егугего-Мегејп), не би ли тиме подстрекли наше поједпне женске задруге, да према приликама, свога места стварају сличне школе односно курсеве. А ово је поље код вас необрађено, и било би, време почети озбиљан рад у том правцу. Боље је пружити свету начин зараде, него дочекати да осиромаши, па га после помагати.

На овој изложби било је изложено врло много прибора ва кување, и то модерних, по свима правилима хигијене. И овде је место да проговоримо о томе коју више, Ми смо у многоме доста заостали, али наше домаћице морају признати, да у погледу кухиње стојимо тамо где су биле и наше мајке. Имамо нашег света који држи салоне, има богатих тоалета, троши на концерте, иде на страну у купатила, али у погледу кујне још смо тамо где смо били пре много и много година. Ко је видео модерне кујнске приборе

| |