Žena

246 ВЕНА

књижице, пошто је главница и онако од данашњега дана власништво насловника Српског Привредног Друштва Привредник у Загребу.

Нека се приход тога фонда употреби на свагдање најпрече потребе, али увек само у сврхе придизања Српског православног подмлатка, који је дужан у српским крајевима своје самосталне радње отворити и са православном Српкињом оженити се.

Према данашњим правилима Друштва Привредника имаду на главне скупштине приступа и активно и пасивно право избора т. ј. и на управу утјецаја само православни Срби чланови Друштва, који су самостални и најмање 30. годину живота прешли,

Исте одредбе имаду да важе а за овај фонд за вечита времена. За случај, ако Друштво Привредник ма којим начином престане. онда има да пређе управа овог фонда на Савез Српских Земљорадничких Задруга, који је сад у Загребу, а кад би тај Савез престао, онда прелази управа овог фонда на управу Српских А РОНАЕХ а јЕ Фондова у Сремским Карловцима.

Књижицу сам оставила у депоу Српске Банке у Загребу

Винковци, 21. јануара 1912.

Катица Ивошевић в. р. Нека је слава овој ваљаној Српкињи, која је и до сад помагала српску књигу и све што је племенито у нашем народу.

Забава женске читаонице „Посестриме“ у Новом Саду.

Женска читаоница „Посестрима“ у Новом Саду приредила је ове године други дан Ускрса своју другу забаву са позоришном представом и игранком. Чист приход намењен, је био и ове године као и лане оснивању добротворне задруге женске читаонице „Посестриме“. Одзив је био врло добар, а било је доста и добровољних прилога. Сама забава испала је ванредно, Публика је била задовољна и са певањем, и декламацијом, и позоришном представом и шаљивим приказом. На овој забави говорила је и госпођа Делфа Ивана Иванића: Жена на дому, у друштву и у јавном животу. Говор је трајао читав сат и ванредно је задовољио