Žena

ЖЕНА 947

слушаоце, јер је био стварно занимљив. Када се узме у обзир лепа појава, пријатан глас и ванредан говорнички дар госпође Иванићке. онда се може разумети онај силан успех што га је госпођа Иванићка постигла својим говором. Говор почињемо отштампавати већ у данашњем броју „Жене“.

Поборнице за женско право гласа у Аустрији.

Поборнице за женско право гласа у Аустрији изабрале су одбор, који је посетио вође свију политичких странака па и министар-председника грофа Штирка. Предале су му меморандум, у коме траже активно и пасивно право гласа за женске. Министар је у своме одговору рекао, да он разуме захтеве женскиња, али није у стању да у име владе ништа обећа. На крају је изјавио да би свакоме мушкарцу који води политику било необично мило кад би могао у будуће да продужи свој рад у тако лепом и пријатном друштву. Ове последње речи министар-председника јако су сневеселиле женскиње. јер су из тога закључиле да министарпредседник овај покрет не узима озбиљно. —- Бележимо да Чешкиње поборнице за женско право гласа нису се прикључиле овој депутацији. Наиме оне су хтеле да депутација не говори са министром и вођама појединих странака немачки него француски. Немице су се противиле томе, те су Чешкиње иступиле из депутације.

Грофица Телеки о женском праву гласа.

До године биће у Будимпешти међународни конгрес за женско право гласа. Председница одбора је грофица Александра Телекија, која је позната као књижевница (пише под псеудонимом Сикра). Она је у првој седници тога одбора изнела, да ће светски савез за женско право гласа до године одржати у Будимпешти седми међународни конгрес. Изнела је, како многи говоре: Само не сад! још није време! и слично, Али у Норвешкој, у Финској, у шест држава Америке, у свима државама Аустралије, женскиње је већ извојевало себи то право; у Шведској је то право већ тако рећи извојевано и узакониће се за најкраће време, а у Енглеској се води огорчена борба, и успех те борбе не може изостати. Прошла су она времена, када су се људи задовољавали да буду робови, а данас то више неће да буду ни жене. Жена,