Žena

250. ЋЕ НА

у првој седници одбила тај предлог. Кад су женскиње то чуле, продро је велики број жена и девојака у скупштинску зграду, разјуриле су скупштинске послужитеље, продрле у дворану и ко зна шта би било са господом посланицима да председник није дозвао у помоћ војску, која је потисла поборнице за женско право гласа. Али је овај поступак ипак уродио жељеним плодом, јер је кинеска скупштина узела поново у претрес то питање и изгласала женскињу изборно право.

Избор женскиња у општинском већу у Копенхагну.

Прошлог месеца био је избор општинског већа у Копенхагну. Овога пута су први пут имали право да бирају и жене. Од 135.000 гласова предале су од прилике половину жене и изабран је доста велики број женскиња.

Женскиња професор зоологије на универзитету.

Норвешки сабор решио је са великом већином да створи на универзитету у Кристијанији још једно редовно професорско место за зоологију и то за госпођицу др. Кристину Бонви. Новој професорки је четрдесет година, Она је пронашла нове групе животиња и написала је неколико врло занимљивих научних књига. Она је члан научне академије у Кристијанији и кад се изузме врло чувен стари професор зоологије Коле. нема у Норвешкој никога који би се у питањима зоологије могао ма из близу мерити са новим женским професором.

Колико има људи и жена на свету2

Према најновијој статистици на земљи живе 1,700,000.000 људи. Али овај број не може бити тачан, јер је до њега дошло не пребројавањем већ више оцењивањем.

Из појединих података, из којих се могао разликовати број мушких и женских, добивени су ови резултати: Мушких има у Европи 205,000.000, у Азији 229,100.000, у Африци 16 милијона и девет стотина хиљада, у Америци 97,300.000, у Аустралији осам милијона и две стотине хиљада — свега 521,500.000.

Женскиња пак има: У Европи две стотине и десет ми-