Žena

1 РРА у 249

женскиња, Против тога законског предлога гласали су многи либерали и демократе, јер им је сувише малено оно право, што га овај законски предлог даје женскињу. Наиме, тај законски предлог не би изједначио бирачко право женскиња са мушкима, јер би највише један милион женскиња добило право гласа. То је тако звани компромисан предлог, за који се многи посланици нису могли да загреју. Докле су други били задовољни да се макар и постепено извојује опште право гласања за женскињу, дотле су трећи гласали против тога предлога, јер су у опште и да женскиња добије право гласа.

Међутим изгледа, да је женскиње у Енглеској у овај мах код многих изгубило своје симпатије што их је имало. Позната је она велика, сјајна и достојанствена демонстрација што су је енглеске поборнице бирачког права приредиле лане у Лондону. Ми смо забележили у своје време у „Жени“ ту значајну демонстрацију, у којој су учествовале раднице, кнегиње и жене појединих министара. Но као да је поједином женскињу ишла цела та ствар одвише лагано. Као да им је било зазорно да жене других држава имају већ давно оно, што оне још никако не могу да извојују. Министар-председник Аскит велики је противник женског права гласа, и поједине огорчене групе женскиња покушавале су да га бију на улици и у више прилика једва је могла да га спасе полиција. Енглези као да су то мање замерили женскињу, али оно што су учиниле некоје претпрошлог месеца, изгледало им је ипак одвише претерано. Наиме многе стотине поборница за женско право гласа дођу на ту несретну мисао, да седну у аутомобиле и у дугој поворци јуриле су лондонским улицама, те разбијаху прозоре и дућанске излоге, и починиле појединцима велике штете. Штетиле су и онима. који им нису ништа криви, и то је многе огорчило. — Но поред свега тога нема те снаге, која ће за дуго задржати да и Енглескиња не добије своје право гласа.

Поборнице женског права гласа у Кини.

Из Нанкинга брзојављају, да је скупштина нове кинеске републике дала право гласа и женама. Но ово није било тако лако. Женскиње које је помагало свим силама стварање кинеске републике, тражило је од републиканске републике да даде право гласа и женскима. Народна скупштина им је