Žena

%:

ЖЕНА 258 прсте у уста, дотиче се са таким рукама хлеба и друге хране. Зато је потребно да деца што чешће перу руке, а то треба увек да чине кад полазе у школу и долазе из школе, после сиграња, а нарочито пре јела. Онда треба руке да оперу сапуном и четком, па не треба заборавити и на нокте. Особито треба пазити да деца не иду прљавим рукама у постељу. Када би се деца држала ових правила, а држаће се ако их на то навикнемо, онда би било много мање болести.

Кад деца доцне устају

По неку непромишљењу мајку жао је, да децу јутром буди на време, него их пусти да дуже спавају, па их онда. на врат на нос спрема за школу Нити се деца честито умију, нити обуку, а неки пут одјуре у школу и не попивши ни своју јутарњу каву. Тако преморена стигну деца у школу баш кад и наставник улази, те су за прво време од умора неспособна да одговарају наставницима на питања, нити пак да пажљиво слушају предавања. Зато разумне матере, буде своју децу на време, да се могу лепо умити и честито убрусом убрисати, ако. су девојчице, да се могу лепо очешљати, да се могу добро обући и исправно обути, да на миру поједу свој доручак и мирно и без умора стигну у школу пре другог звоњења. — Умивена места ваља зато честито обрисати, јер је влажна кожа крта, те лакше пуца и ствара пукотине, које изазивају болове. Рђаво обрисане. ушне шкољке и врх носни на хладноћи се брже и јаче помрзну, те стварају јаке болове. Нагло трчање у школу задиха јаче децу, те им на зими може лакше озепсти гуша и орган за дисање. Најмањи назеб може бити узрок великом обољењу нашег тела. „Здравље“.

пинстне

Чување народног здравља.

један грам чувања више вреди него читав килограм лечења. Ова изрека ушла је од скоро у пословицу, и лечници све више и више раде на томе да нађу начина како да се очува народно здравље. Петнаестог априла ове године биће свесловенски конгрес за чување народног здравља у Петрограду. Том ће приликом бити хигијенско педагошка изложба, која ће трајати два месеца, Када узмемо у рачун