Žena

Ћ ЕН А 251

парчад и поређа на дно модле. На то се меће на котурове исечен ољуштен пресан кромпир. Тај кромпир се поспе добро са сиром пармезаном који је на треници орибан, и на њега опет парчад масла. Тако све ред по ред на изменце: кромпира сира и масла док модла није пуна. Пече се пола сата у врелом рерну, затим се извади и истресе из модле

Ростбралпен са сарделама. Колико ростбратни толико сардела, Прво оперемо и добро излупамо ростбратне и у врелој масти толико испечемо да није крваво месо. Онда се месо извади, мете на даску и сваку ростбратну поспемо са ситно исецканим сарделама, Онда завијемо сваку ростбратну и са концем вежемо да сардели и сланина не испадну из ње. Кад смо све увили, метнемо ростбратне на врелу маст, у коју смо пре тога испржили ситно исечену главицу лука, и поклопљено готовили док сасвим мекане буду. Чешће доливамо по мало вреле воде да не би загорело. Кад су ростбратне готове извадимо их, дрешимо конац којим су биле везане а у сос метемо две кашике капре и успемо два децилитра скорупа да све заједно проври и тај сос полијемо преко ростбратне или сервирамо у шољи. Гарнирамо са макаронима, пиринџем, печеним кромпиром.

Како да сачувамо јаја да се не токваре> „Озтеггејс веће Кисћеп 2енипо“ доноси вест, која изгледа скоро невероватна, али се може покушати. Каже, да се јаја могу сачувати извесним начином па да буду п годину дана потпуно свежа. Таква су јаја покушали да метну под коко– шку и из њих се излегло пиле, што је доказ да на тај начин очувана јаја не само да се нису хемијски променила, него су одржала у себи у пуној мери и клицу живота. — Натрон (Клезејзацегез Мабоп) може се добити у свакој апотеци и дрогерији. Треба растопити-у 10 пути толико воде (на 56. дека 4 литре воде). Ово треба растопити у хладној води, а то иде доста споро. Ту мешавину натрона треба усути најбоље у земљани суд, и у тај суд метути јаја; врх јајета треба да дође увек доле. Течност треба да обухвата сва јаја, а кад се изветри, треба доливати водом. Да јаја не искоче пре времена на површину, треба одозгоре метути тањир. Конзервирање дешава се тако, што соли из натрона и соли из љуске од јајета (које се лако растварају, створе