Žena

956 ЖЕНА

је обложена са свилом, ватом, или свиленим папиром. Али то све мора бити чисто, а не узети можда вату од карбола или какве материје у којој има сумпора, јер од тога адиђари потавне. Зато је понајбоље остављати адиђаре само у оним кутијама 'у којима смо их купили од драгуљара. И кад носимо адиђаре треба да смо опрезни. Не треба их носити кад смо у кујни или кад смо кућевним пословима заузети. Нарочито: у кујни долазимо у додир са разним киселинама, што адиђару шкоди. И разни пудери, масти и помаде које често наше женскиње излишно употребљује од штетног су утицаја на адиђаре. Сигурно сте приметили да прстење, ланци око врата и гривне оставе за собом на кожи плаву мрљу, а адиђари потавне. То је знак да у тим косметикама има нечег што злату шкоди, а бисер пожути. Оне особе које се зноје, треба своје адиђаре чим их скину, да оперу у млакој сапуници, којој се дометне неколико капи салмијака. Пере се меком крпом, а адиђари се полако бришу и суше. Најбоље је од времена на време дати своје адиђаре драгуљару да их очисти и прегледа да ли је све у свом реду, јер може

У

лако да попусти копча, те да их изгубимо.

"Кад тржимо месо, а немамо баш у кући ни једно јаје, или у времену кад су јаја скупа, можемо место у јаје, умакати месо у млеко, и уверићемо се, да је исто тако добро, а јефтиније но кад га у јаје увијамо.

Кад на машини рубимо дебело платно лако се скрја игла. То се неће десити, ако оно место на порубу које рубимо намажемо сапуном. Такб ће игла лако пролазити и кроз најдебље платно.

Сир који се дробт под ножем кад га сечемо, треба сећи чистим финим дротом, и онда се неће дробити.

ћож од ораја. 3. кашике ситна шећера и мало ванилије, 3 кашике ситно просејане мрвице од земичке, 14 дека измлевени ораја, 10 дека масла, 8 дека шећера, 8 жуманаца и 3 кашике млека, измутити све заједно пола сата. Додамо к томе пену од 8 беланаца, и кад метемо у форму, од коха кору пре тога добро помажемо машћу, поспемо кох са мрвицама и печемо у рерни. Може се јести и хладан са пеном од обрста.

Кромпир у модли са пармезан сиром. . Модла се добро намаже маслом и још доста масла исече на мала