Žena

ТЕЗЕ А 245

зна, -осети п заволе, а до. кејих српски сељак не може на други начин да "дође, што ви донекле већ чините. Колико бп се само добра. пи благостања могло постићи па тог маленог труда, који не иште нпкаквих ни тешкоћа ни трошкова.

Па онда кад би сте п ви отпочеле са оснивањем домаћичких школа на селу, пекључиво удешених за српску сељанку. У Србији су се на овим курсевима, постигли веома лепи резултати. Сваке године с јесени отварају се ва неко време ови курсеви, сваки пут у другом месту, на које долазе сељачке девојке п младе жене и уче се свему што је потребно за вођење домавлука, као и писмености. У почетку сељаци су с доста неповерења гледали на ове школе и нерадо су давали својима да их похађају. Али већ кад је прва генерација из истих изишла и кад су одмах осетили благодет од њих, видимо их како се обраћају „друштву ва чување народног вдравља“, чијим старањем је и заведена у нас ова лепа установа, и моле га да опет отвори у њиховом селу домаћичку школу.

А ви, од којих је свака тако добра домаћица, какве је тешко наћи у много других већих земаља, зашто не бисте, б мало труда, то ваше лепо знање прошириле и на друге, на оне којима је исто тако потребно као и вама, а који нису пмали прилике да га стекну.

Зашто не бисте с јесени, кад нема више много посла на пољу, сваке године удружиле се по неколико вас, госпођа добрих домаћица и отвориле у своме крају оваке домаћичке школе, које не би трајале дуже од два до три месеца сваке године2 Зашто не бисте научиле нашу сељанку како се готове здрава јела, која оне могу ва себе да справљају, како се чисти и ветри кућа и намешта соба, како се купају, повијају п подижу деца, како треба жена да чува своје здравље, како не треба трошити новац на каћниперство п белило, продавати рану у бесцење да би се купиле ружне и шарене крпе и т. д.

Замислите вамо кад би отпочеле одмах пословати, свака у своме кругу, колико која може и зна, за двадесет само година таквог рада, колико би знатно на-