Žena

ЈЕ ЗНЈА 281

да покрију камење. Рад на њиви траје свега по неколико дана. Највише сеју кромпир (кртолу) и кукуруз (руметин). Преко зиме имају довољно сува овчја и козја меса (пастрме). Овај рад око животних намирница није пао само на жену, него муж предњачи, а жена му помаже.

Свикла је на сваку патњу и невољу, и зато ипак нерадо иде из свога завичаја. Она је добра мати и своју децу добро чува и пази, и децу ће нахранити макар сама гладовала.

Ми смо с Црногорком одувек дични и поносни пред светом и ниједна Српкиња другога краја није

се тако врлинама високо истакла, колико Црногорка!

Војвођанка.

Ова трећа сестра њихова, крв крви и кост кости њихове доселила се са својима пре двеста и више година у мањим и већим групама и напослетку у масама народним, које су населиле крајеве уздуж Дунава и Тисе и између Драве и Саве, да буду жива одбрана западној култури од Азијата. Народне масе дошле су из срца српскога народа и донеле су овамо све што су имале: снажну мишицу, умну тековину и своју имовину. Жена је овде нову кућу скућила и однеговала новој домовини силне Граничаре и храбре Шајкаше, који су на ратним пољима јевропским прославили српско име.

И док су за двеста година мужеви и браћа војевали, остајала је кућа у главном на жени. Зато је српска жена вазда више вредила од других жена, и зато је њена отпорна снага редовно одбијала ударце са стране. Борба за Српство, борба за веру, па и борба за имовни опстанак има много да захвали српској жени на победи.

И док је пушка говорила и кад је пушка престала говорити, није српска жена престала радити на одржању својте. Нит умних и културних зачетака одржавао се до бољих времена и није никад сасвим прекинут. На те прве нити настављао се рад, који нам у прошлом веку показује успехе.

Прво је дошла култура земље и све што је с