Žena

ЋЕНА – 307

на разна брачна акта, п бев чега такође не може бити брака.

Противници овога начела докавују, да пе би било ни могуће извести сасвим правилно закон о претходном прегледању оних, којп ступају у брак. Зар не би било могуће, да лечничка компсија и не опази болест 2 И зар не би та комисија пз пријатељства, а кадшто и ва новац затворила једно око, а кадшто и обадва 2 Па каква би то онда била правда 2!

Разуме се, да они који тако говоре, имају право. Вероватно је, да би се лечничка компспја кадгод и преварпла, а вероватно је, да би кадгод била и неправедна п некоме про ледала кроз прсте. Било би тога! На жалост ни овај закон не може се савршено извести, као што то не може битп ни са једном другим законом што га стварају и извађају људп. правда би била и у овом случају онаква каква код нас данас уошште може да буде правда: непотпуна!

Узмимо н. пр. закон који обавезује све здраве људе да служе војску, У многим случајевима преваризп су се дечници при прегледању новака, а било је п ла пропусте некога пз пријатељства или баш п ва новац. Па опет зато ниједна држава није напустила тај закон вбог тога, што има влоупотреба пи што могу стручњаци да се обману. И код издавања стипендија тражи се лечничка, сведоџба о здрављу. Ни држава ни друштва не желе да утроше силна поваца на више образовање дечка, којине пружа никакво јемство, да ће по свршеним наукама остати жив. Овакп је закон у извесним случајевима могуће изиграти, али то још не значи, да се не треба законом по могућности штитити. На тај начин ништа не вредп ни закон противу крађе, јер стотинама хиљада њих украде, а не могу му докавати паио га не могу ни ухватити. Па и овај закон, о коме је реч, бпо би као п сви другп закопи непотпун, према некима би се вршио п неправедно, али ће уопште бити кориснији по друштво, него да га нема. Морамо се штитити према снази и могућности, али се штитити морамо и у овом, као што се морамо штитити и у свачем другом злу.