Žena

ЈА _______ НБА

храном у тело, даље се распадају у влажним, топлим цревима. Како топлота потпомаже свако труљење и распадање, то се у лето хранива и јаче кваре. А то бива и са млеком у боци, ако се оно не справља сасвим брижљиво, ако се чисто не држи, свеже не даје и не чува обазриво, а нарочито у ладноћи. На млечној беланчевини населе се разне бактерије и рађају још у боци или доцније у цревима врење и труљење. Зато боцу и сисак после сваке употребе треба темељно очистити, искувати, чувати у искуваној води и увек пре употребе опет исплакнути. Најмањи остатци укисељеног млека у сиску или боци могу да покваре и свеже млеко. Исто тако не треба сисанчету давати чврсту храну док није дошло доба да се одбије од сисе. Иначе тешко сварљива хранива могу да врше надражај у цревима, као год и покварено млеко. Добро је децу тек одбити од сисе, кад наступи ладније годишње доба.

Болест се ова појављује у виду пролива, скопчаног са повраћањем. Често деца поврате храну чим је узму, покашто

тако брзо, да млеко изађе напоље још течно, неусирено.

Измети миришу на киселину, танки су, зеленкасте боје, имају у себи мале беличасте грумуљице, а доцније постану сасвим водени. Трбух детињи изгледа као надувен; деца постану млитава, омршаве, жедне веома и не показују никакве живости.

Природно је да у таквим тешким случајевима треба одмах тражити лекарску помоћ. Пре но што лекар да своје упутство треба обуставити храну. Не сме се дати ни млеко, ни чврста храна, па ни шећерна вода, а кад је велика жеђ може се дати која кашика чисте искуване воде, разуме се из веома чистих судова.. Најбоље је дати таквој деци сису какве здраве жене и то већ може само по себи да донесе оздрављења. За дијету иначе ваља питати лекара. Ако пође на боље деца ће се врло брзо опоравити, а иначе измршављење може исто тако за кратко време смрт нанети.

»„ Народно здравље“

Како је Т др. Лаза Димитријевић лечио народ од пијанства.

Милан Ст. Недељковић, учитељ прича у једном листу

занимљиву причу како је покојни Лаза лечио од пијанства

Он прича: Пред кућу др. Лазе у Смедереву стадоше је-

%