Žena

НА БЕН 349

мушкарцима право, а за све жене прописује бесправност 2

Зар би то био истински народни сабор, где је одузето право већини народа, женама 2

Зар би истински престала влада појединих ста_ лежа, кад би место те владе створили читаву владу мушкараца над свима женама 2

Многи кажу, да прво треба извојевати мушкима право гласа.

Грађани! Ви стварате одједанпут општу дужност плаћања порезе како за мушке, тако и за женске. Ви приморавате једним законом имушкеи женске, да се законским одредбама покоравају. Па кад ви једним законом мерите и мушкима и женскима — а често женскињама и дупло, онда треба једним законом дати бирачко право и мушкима и женскима.

Грађани! Ако увиђате, да оно није опште бирачко право, које то право даје само једном сталежу, само једној вероисповести. или само једној народности, онда морате увидети, да и то није опште право, које искључује читав један пол.

У Угарској има 4 милијона жена које заслужују свој хлебац. Има жена: лечника, учитељица, апотекарки, чиновника, има уметница, списатељки, земљорадница, обртница, које издржавају својим радом себе и породицу. У име тих жена, у име матера и домаћица ми се ограђујемо против такве изборне реформе, која искључује и даље жену из уставног живота, и тражимо истинско опште и јед-

нако право гласања, које се распротире и на жене. Удружење феминиста.

= Р = Роза Швимер дошла је са једном другарицом и на споменути збор у Новом Саду, да проба срећу. Председник збора др. Коста Хаџи дао јој је реч. Дао јој је реч тим пре, што и радикална и социјално демократска странка имају у свом програму захтев, да се и женскињу даде право гласа.