Žena

БРНА 851

Говорила је како данашња држава има новаца за све нарочито за војску; и док најздравији синови отаџбине проводе у војсци, дотле смо ми незаштићени од поплаве; нема ко да издигне бедеме. Нема се новаца на школе и друге просветне установе, а жене би се бориле у сабору да живот постане друкчији, кориснији.

Почела је са молбом, а после је претила са страјком жена. И рекла: Ако се нашим женама досади, те ми почнемо страјк, и одречемо се свију дужности, како би онда изгледало већ после 24 сата2 Ко би вам кувао и ко би вас прао; ко би вам држао у реду кућу и ко би вас крпио и ко би вам био друг у свему 2!

Зато треба радити да опште бирачко право буде у истини опште. Кад се у један мах бори и за мушкиње и за женскиње, лакше ћемо победити. Завршила је свој говор са узвиком: Живело опште тајно · гласање, које се односи и на жене. Прву реч: живело казала је српски, а оно друго мађарски.

: + ж

Кад су будимпештански гости одлазили кућама, на железничкој станици било је доста разговора о говору Розе Швимер. Један је мађарски посланик осуђивао што јој је дозвољено да говори. Говорио је, да она само квари, и да пред многима извргава руглу збор. Нека се прво уведе опште тајно гласа у Енглеској и још у неколико других држава и онда ће доћи на нас ред, да расправљамо то питање.

један Србин је побијао то мишљење, да нисуу Енглеској одавна почели да расправљају то питање, не би ни тамо дошли дотле, да им је женско право гласа већ пред вратима. Откада се код нас боре за истинско право гласа мушкињу, па можда још није то питање потпуно сазрело. Баш зато што код нас за женско право гласа „још није време“, значи да треба за времена стварати то време, иначе оно неће доћи.

Јуст је казао: Мислили ви овако и онако, мени

та жена импонује. Она ради жилаво, истрајно, оду-