Žena

876 Ћ ЕН А

Књижевност и уметност.

Извештај главног одбора друштва за чување народног здравља о друштвеном раду у 1911. год. Година десета. Београд Штампарија „Доситије Обрадовић“ 1912.

Под заштитом Њ. В. краља Петра |. постоји у Србији већ 10 година „Друштво за чување народног здравља“.

У овом најновијем извештају приказан је рад тога друштва за 1911. годину, и од необичног је интереса баш по наш женски свет, да сазна поближе о раду овога корисног друштва. .

Ту је реч и о сеоским школама за домаћице, ту је реч о летњиковцима за слабуњаву децу, ту је реч и о другом раду тога друштва. Ту можемо видети, како се и са малим средствима може много урадити, и морамо искрено жалити, што никако ца дође и у другим српским крајевима до сличног друштва.

(Ово друштво има веома добро уређивани лист „Здравље“, које се растурује у 12.000 примерака. Поред свега тога имао је тај лист око 3.500 круна дефицита, јер се многима даје у пола цене, а шири се и бадава.

Друштво за чување народног здравља имало је два летњиковца за слабуњаву децу. (О томе види у засебном чланку овога броја „Жене“.)

Ван тога је имало друштво лањске године 4 школе за домаћице. У Реснику, у Гњилану, у Осипаоници и у Чумићу.

На све те 4 школе потрошено је укупно за годину дана око 5000 круна. Прве су три школе стале по 1.300 до 1.400 круна, а четврта 813 круна.

Ми смо у „Жени“ чешће писали о школама за домаБице и препоручивали нашим женским задругама да их остварују. У оном обиму, како се то врши у Србији, могли би удесити те школе и код нас. Трошкови би могли бити веома мали, Треба само заузимљивих људи из интелигенције и вољна рада.

У извештају налазимо о школама за сељачке домаћице и ово:

„Шеста је година, како „Друштво за чување народног здравља“ отвара и издржава с јесени школе за сељачке домаћице. Главни одбор може то из Београда чинити само

зато, што у унутрашњости Србије наилази људе вреднеи одушевљене, да тај посао приме, и да га што боље изведу.