Žena

ВЕНА 449

салата од њега и напослетку и као јабуку једемо без соли и без ичега. Сад му је време, кад ћемо га јести, па ћемо о њему и коју да рекнемо и нека нова јела од њега забележимо, која су јела нама мање позната, а врло су добра. Патлиџан не само да је укусан за јело, него је и лековит против реуме, а и чисти крв. Њему је завичај Перу у Мексици. Оданде се распростр'о по целој Америци, прешао у Енглеску, Италију, Шпанију и даље до нас, У свима споменутим земљама у целом народу радо га једу куваног, печеног, пресног и у свима формама.

Пресан татлиман, испуњен са мајоневом. Не сувише мекан, округао патлиџан издубимо са сребрном кашиком. Све што смо издубили из патлиџана, помешамо са густим мајонезом и њиме испунимо патлиџан. Горе на сваки патлиџан метнемо једну кришку од тврдо скуваног јајета, а на ту кришку мало капре. Тако зготовљени патлиџани метну се на лишће од салате и поређају на чинију. Изгледају врло укусно и добри су за јело.

Астик од талллиџана са зеленом салатом. Скува се чорба од патлиџана, закисели се мало лимуном, осоли и обиберише, Кад је готова расхлади се, метемо унутра мало растворене желатине, затим долази у модлу да се упитији. Кад се истресе из модле, окружи се зеленом салатом и тврдо скуваним јајима. Уз то се у шољи сервира мајонез.

Мусака од татлимамна. Леп зрео патлиџан прелије се врелом водом, ољушти, исече на котурове. Колико патлиџана толико телећа печена меса или шунке фино исецкамо. Тепсију или модлу, у коју хоћемо да печемо, добро намажемо машћу или маслом и мећемо један ред патлиџана, један ред меса или шунке. Мало осолимо и обиберишемо. Кад је све сложено, прелијемо са 4 добро измућена јајета и метемо у рерн да се пече.

„Лаишиће од ротквица не треба бацати, оно се може употребити за салату и врло је укусно. А може се од њих правити и вариво као спанаћ. Кад се прави салата, успе се мало сирћета а доста зејтина и остави се бар један сат да се угризе течност, а промеша се неколико пута за то време.