Žena

ВЕНА 489

окретали, спазим у близини жену. Приступим јој и она ми показа руком где је управно звање.

Она погледа на моју жену и пита ме: — Хоће ли и она с вама 2!

— Што не Нема сад никаква посла а радознала је. |

— Нисмо ми радознале, каже.

— Зар нисте никада били доле 2

— Не! Ја сам већ 12 година удата. Сваки дан испраћам мужа доле и онда стрепим, хоћу ли га икад видети. Надгледам кућу и бринем се о деци... Ми не идемо ни једна доле, а наши мужеви то и не траже од нас.

Кад спомену децу, паде ми на памет, да жене рудара највише рађају. Од сваке хиљаде душа, које се баве рударством, роди се годишње 57-оро деце. На хиљаду ратарских душа не долази годишње 57 порођаја, већ само 40. Ужасна разлика. Код занатлија нешто мало више. Трговаца већ мање. Код " интелигенције само 29. Управ онолико, колико се роди годишње — на хиљаду душа — који служе и надничаре.

Погледам мало боље жену, која је из оног сталежа, где жене рађају просечно двапут толико, колико рађају жене људи, који раде са пером. Њено је лице озбиљно, али не измучено.

— Колико имате деце питам је.

= Четворо.

У оном старом руднику, стотинама метара под земљом, где смо ишли час железницом, час преко воде, час се пузали узаним лествицама, мало сам посматрао камење, у коме има злата и друге занимљивости. По глави су ми ишле жене, које хоће да рађају децу. Под каквим приликама живе оне Јер је јасно, а то и статистика доказује, да поједини сталежи рађају сваке године скоро сасвим једнак број деце. Не може то бити и није било, да жене у интелигенцији буду плодније од ратарки, или чак плодније од жена, чији се мужеви баве рударством.

И зашто баш жене рудара да рађају највише 2