Žena

ЋЕНА 498

ције и праве културе, да што више изглади разлику између два крајња сталежа. Онда ће бити у свему друкчије, па и у овом. Дотле могу да се предузимају само неке половне мере, које ће само полозно да користе.

А сад да загледамо како је код ратарског ста-

лежа, који је најмногобројнији у нашем народу.

= С Борба у карловачкој митрополији.

У нашој српској карловачкој митрополији догодипло се велико вло. Угарска влада поништила је ту автономију, а наши црквени великодостојници помоглп ву јој у томе. У оквир те автономије спада наша црква, школа, фондови.

Наше српске народне странке у Угарској и Хрватској и Славонији ваборавиле су у часу сваки равдор и кренуле се да заједнички бране своје светиње. Борба ће бити велика п оштра, и у тој борби помагаћемо п ми женскиње своју браћу и мужеве. Ако ништа друго, храбрићемо пх, соколићемо их, осећаћемо в њима, јер се ту тиче нашег народног блага и паше културе. У „Жени“ ће у своје време бити још речи: Шта ми Српкиње можемо учинити, да олакшамо нашој браћи њихову тешку борбу, а за сад ћемо изнети некоје податке о снази наше српске православне митрололије карловачке.

Прва снага је сама народна снага из које после пстиче свака остала снага. Сам рад и његов развитак зависи од те снаге и њене употребе, џа се с тим мора и рачунати. Неколико података, о народној снази изнећемо на овоме месту, па ће се видети о чему се овде ради. Не може то бити, да свим овим повољи управља угарска влада п неколико црквених велпкодостојника, којима је влада сву управу и дотурила. зато, јер ву онп сами, без народа свога потпуно немоћни да се одупр, њеној вољи.

Износимо бројне податке, које нам је па нашу молбу ставпо на расположење бивши статистичар средишне управе г. Мата Косовац.