Žena

ЋЕ ЛЕ А 499

Облици бактерија су врло прости: има их округлих као лопта, оне не мењају свој облик и зову се коке. По том има стубића краћих и дужих, дебљих и тањих, то су бакцили или бактерије. Обе ове речи значе стубиће, а по кад-кад се ова реч употребљава за цео слободним оком невидљиви свет. Ако је стубић савијен, онда се зове спираљ или вибрио.

Размножавање бактерија врши се делењем, т. |. кад ћелија потпуно израсте раздели се на две. И ако су бактерије тако сићушне, оне се размножавају необично брзо тако, да о тој маси наши лекари морају водити рачуна.

Вештаци у рачунању израчунали су, да потомство само једне бакциле, која проузрокује колеру Коттабас из сћојегае) износи 1600 тримилијуна. Ова би количина изнела 2002 и сместила би се на 10 жељезничких вагона. Али по ономе, што смо досад рекли, видимо да је тај рачун само, рачун на хартији. Бактерије у размножавању спречава њихов највећи непријатељ сунце, као и свој сопствени отров који избацују из тела. Е

Занимљиво је код бактерија постајање стора. То је несавршен облик бактерија, који има много јачи отпор противу физичка утицаја (високе топлоте) као и хемичких (отровних) материја. Врати ли

се материја са опасног места (где су бактерије угинуле) у погодан положај, мењају се споре у савршене бактерије. Овим природа заштићује бактерије.

Сличан пример виђамо сваке године у нашим домаћим градинама. Многа домаћица шта све није радила да коров у њој уништи, па ипак га увек има, и ма да некад мислимо да смо га уништили он се на наше запрепашћење до године опет појави. Ово објашњавамо овако:

Све семење никад нема подједнако дебелу љуску (покривач). До семења које има тању љуску пре допре влага, и она у њему пре и пробуди нов живот, док она остала семења остају за доцније. Природа се овде понаша као добар војсковођа, који оставља известан број војника у резерви да се појаве на бојном пољу онда, кад се прва партија у борби прореди.