Žena

498 ЋЋ ЕНА

Цео живот бактерија се састоји из тога, што живе и множе се. Немају уста, немају желудца, те да се не деле и не крећу не би показивале знаке живота.

Наша шира јавност слушала је реч „бактерија“ искључиво од лекара, па је с тога навикла да то значи одмах неку болест и изазива страх. Истина је, има бактерија које су по наше здравље и живот јако опасне, може се рећи опасније од танади којим је бомбардован Порт-Артур, али не смемо заборавити да има много бактерија, које нам чине · велику услугу и без којих ми не би могли бити.

Природа као да пази на то, да сачувају све врсте органских бића било да се тиче животиње, било биља. Природа јаче размножавање једне врсте ограничава, јер би тим скраћивала осталим врстама срества за живот. Ми видимо н. пр. међу гусеницама и таких, које су обојене бојом лишћа онога дрвета где живе; ту јасно видимо природну заштиту. Истина неки пут нам изгледа да се та наша мати природа према неким преставницима живота понаша варварски, да изгледа, као да би их потпуно хтела да уништи. Но то је све ради одржавања потребне животне равнотеже.

Да објаснимо ово примером:

Размножи ли сен. пр. у једном крају много гусеница, насели се тамо у исти мах и много птица, које се искључиво тим створовима хране, ту видимо опет да природа иде за тим да те мале створове уништи, ма да су они њена деца као и сви створови остали. Овде природа заштићује дрвеће, која исто тако њој припада, а које би у овој несразмерној борби морало да подлегне.

Тај исти пример видимо и код најсавршенијег организма човека. Настане ли велико насељавање у једној вароши, настане тамо и огромно размно-

жавање бактерија, штетне по човека, његово здра-

вље и живот. Као што се птице насељавају тамо где има много гусеница (срества за живот), исто

тако и бактерије се размножавају тамо где је доста људи, где има покварена ваздуха и нечистоће, која

је погодна за бактерије.